Rekordbüntetés az Intelnek: mi ittuk meg a levét a cselszövésnek!

Pénzcentrum2009. május 13. 12:05

Rekordméretű büntetést, 1,06 milliárd eurót sózott az Európai Bizottság az Intel nyakába, a chipkészítő ugyanis versenyellenes praktikákkal manipulálta a piacot.

A vizsgálat 2000-ig nyúlik vissza, amikor is a rivális AMD panasszal élt az Intel tevékenysége ellen. Az AMD gyanúja beigazolódott: az Intel valóban fizetett a számítógépgyártóknak - elsősorban az Acernek, a Dellnek, a HP-nek, a Lenovónak és a NEC Corp-nak - azért, hogy ne a konkurencia chipjeit építsék be a gépeikbe. A Bizottság megállapítása szerint az Intel titkos engedményeket adott a gyártóknak, ha azok az ő chipjeit használták. Ezen felül pénzt kaptak a kereskedők is, amennyiben nem árusítottak más chippel épített gépeket.

- Az Intel "munkássága" többmilliónyi európai fogyasztó érdekeit sértette meg, mivel éveken keresztük próbálta meg kiszorítani a versenytársakat a piacról - mondta Neelie Kroes, európai versenypolitikai biztos. - Az EU monopolellenes törvényeinek ilyen komoly és folyamatos megsértése nem maradhat megtorolatlanul.

Címkék: