Mi lesz az Ajka Kristály sorsa? Újabb cég mehet csődbe?

Pénzcentrum2009. május 6. 09:02

Tegnap délután az Ajka Kristály Kft. ajkai üzemében az E.ON lekapcsolta az áramot, így azonnal leállt a gyártás, miután a cég 167 millió forinttal tartozik az áramszolgáltatónak. Április elején a gyár csődgondnokságot kezdeményezett.

A kedd délutáni műszaknak már be se kellett mennie az üzembe, hiszen áram nélkül nem folyhat termelés, szerencsére azonban a hosszabb leállástól megmenekült a gyár, miután a konkurens Magyar Áramszolgáltató Kft.-vel sikerült megállapodniuk, így mától ismét beindul a termelés.

A jelenleg 340 embert foglalkoztató Ajka Kristály kilátásai azonban így sem rózsásak, hiszen április elején már csődgondnokságot kértek a bíróságtól, miután a 100 millió forintos munkahelymegtartó támogatást nem kapták meg az államtól. Ennek az az oka, hogy a vállalat tavaly két alkalommal is 1,2 millió forintos munkaügyi bírságot kapott, amiért túldolgoztatja alkalmazottait.

A cég teljes adósságállománya egyébként megközelíti a 2 milliárd forintot, melynek nagy része a tulajdonosok felé fennálló tartozás, 280 millió forint a külső adósságállomány.

Az elmúlt hetekben a cég annyi külföldi megrendelést kapott, hogy a következő másfél hónapra teljesen le van kötve az üzem kapacitása.

Címkék: