Katasztrofális számok az exportpiacon

Világgazdaság2009. május 4. 10:02

Nem a válság miatt indult el, de annak folyományaként dinamizálódott a hazai kis- és középvállalati kör exportfelkészítő programja. Az ITD Hungary Zrt. tavaly kezdte el az ágazati alapon működő ügyfélmenedzsment-programot, s nem egészen egy év alatt már több mint ezer olyan hazai kkv-val felvette a kapcsolatot, amely jó eséllyel és cégre szabott segítséggel növelheti az exportját, illetve kikerülhet külpiacokra.

A hazai kkv-szektor szerepének fokozását amúgy is az eddigieknél fontosabb célnak nevezte meg Bajnai Gordon új kormányfő, s ezzel a szakma is egyetért, amely újszerű eszközök, például kereskedőházszerű formációk léterhozását is szeretné elérni.

A hazai exportadatok elkeserítőek. Az ITDH adatai szerint a legnagyobb tíz cég adja a kivitel 40 százalékát, az ezer legnagyobb vállalat bonyolítja az összes export 95 százalékát, miközben hatezer cég végez valamilyen exporttevékenységet. Potenciál tehát lenne - beleértve a versenyképes árualapot - ám a legtöbb cégnek sem tapasztalata, sem információja, se szakemberi háttere nincs.

Címkék: