Pert nyert a szlovákok ellen a Becherovka

Pénzcentrum2009. március 18. 19:00

A szlovák Legfelsőbb Bíróság megtiltotta két szlovák szeszfőzdének, hogy használják a Becherovka nevet -írja a bumm.sk hírportál.

Ezen döntésével a bíróság helyt adott a Jan Becher - Karlovarská Becherovka cseh cég panaszának, mely tisztességtelen tevékenységgel vádolta a Slovdrink vállalatot és a Broken Heart céget. A keserűlikőr receptjét a cégek Zdenìk Hoffmatól kapták, aki azt állította, örökölte azt. Hoffmant később elítélték a keserűlikőr hamisításáért.

A "szlovák" Becherovkát a két cég 2002-ben kezdte el gyártani. "A cseh gyártó eredeti márkajelzését használták, fennált a megtévesztés veszélye és a hírnévvel való visszaélés gyanúja" - mondta tegnap Ernest Valko, a cseh gyártó ügyvédje. A Szlovákiában gyártott likőr olcsóbb volt, mint a cseh eredeti. Valko szerint a gyártó kártérítést nem kért, a bíróság ugyanis már korábban megtiltotta a "szlovák" Becherovka forgalmazását. A bíróság Valko elmondása szerint a raktárkészletek megsemmisítésére is felszólította a szlovák cégeket.

A Becherovka története több mint két évszázaddal ezelőttre nyúlik vissza, mikor is Plettenberg gróf és angol orvosa, dr. Frobrig üdülni érkeztek a karlsbad-i Három Pacsirta fogadóba. A vendéglő tulajdonosa, Joseph Becher tulajdonában állt az a gyógyszertár is, ahol dr. Frobrig gyakran töltötte szabad perceit a különböző gyógyfüvek, aromaolajok tanulmányozásával. Mikor a gróf és orvosa elhagyták a városkát, a fogadós egy gyűrött papírdarabkán egy rövidke "Ez egész jónak tűnik" megjegyzés mellett rátalált a mai becherovka alkotóelemeinek listájára. A következő két év kísérletezéseinek eredményeképpen 1807-ben Joseph Becher elkezdhette patikájában árusítani a Karlovy Vary Becherovka-t.

A Becherovka gyártását a mai napig is mindösszesen két szakértő vezérelheti, ők ismerik egyedül a huszonegy gyógynövényt tartalmazó titkos receptet. A füvek több mint háromnegyede külföldről származik, három növényt pedig kizárólag Karlovy Vary környékéről szereznek be. A titkos keveréket zsákokba rakva egy héten keresztül alkoholban áztatják, majd a kivonatot tölgyfahordókban többek között vízzel, borpárlattal, cukorral keverik. Az egyenletes minőség biztosítása érdekében a hordók tartalmát két-három hónap érlelés után véletlenszerűen összekeverik egymással.

Címkék: