Hulladéklerakó 5,2 milliárdból

Pénzcentrum2009. március 12. 12:45

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával közel 5,2 milliárd forintból valósulhat meg a bezárt települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációja a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás működési területén.

A Környezet és Energia Operatív Programban megfogalmazott fejlesztések célja, hogy mérsékelje hazánk környezeti problémáit, ezzel javítva a társadalom életminőségét és a gazdaság környezeti folyamatokhoz történő alkalmazkodását. A megelőző környezetvédelemre való áttérés fontos eszköze a kedvező környezeti állapot fenntartását biztosító beavatkozásoknak. Ilyen cél az élhető környezet megteremtése és fenntartása.

A mai napon Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén megvalósuló "A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok" projekt támogatásáról írták alá a támogatási szerződést az érintett felek.

A mintegy 5,2 milliárdos rekultivációs projekt eredményeként 42 településen összesen 43 nem megfelelő műszaki védelemmel épített, a környezetvédelmi előírásoknak nem megfelelő települési szilárdhulladék lerakó kerül ártalmatlanításra és felszámolásra.

Ez azért jelentős és fontos környezetvédelmi feladat, mert a közvetlenül érintett településeken a lerakók 12 esetben belterületi ingatlanon vagy annak szomszédságában, 8 esetben szennyeződésre fokozottan érzékeny területen, 2 esetben pedig ivóvízbázis védőterületén helyezkednek el. A rekultivációs projekttel közvetlenül érintett 42 település népessége közel kétszázezer fő, amely a Társulás működési területén élő teljes népesség hetvennégy százaléka.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A rekultivációval a felszíni és felszín alatti vizek további szennyeződése is jelentősen csökkenthető. A lerakók lefedése és tájba illesztése a települési és természeti környezet értékét növeli.

A projekt megvalósítása során a közel 5,8 millió köbméter lerakott hulladék által okozott környezeti kockázat jelentősen csökkenthető. Az érintett települések közül tizenhét területileg hátrányos helyzetű kistérségben található, és a rekultiválandó lerakók érintenek természetvédelmi szempontból értékesnek és megőrzendőnek kijelölt területeket is.

Címkék: