Torkos Csütörtök: idén nem vágnak át!

Pénzcentrum2009. február 25. 05:55

A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében február 26-án ismét megrendezésre kerül a Torkos Csütörtök. Az akcióban idén 1294 étterem vesz részt, de van olyan hely, ahol szombaton is torkoskodhatunk! Idén tilos lesz külön erre az alkalomra gyártott étlappal fogadni a vendégeket, de a legjobb éttermek vezetői szerint ez amúgy sem kifizetődő.

A Torkos Csütörtök sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy 2006 óta megduplázódott a csatlakozó éttermek száma. Az idén részt vevő vendéglátóhelyek jelentős része már korábban is csatlakozott az akcióhoz, több mint egyharmaduk mindhárom évben kínált kedvezményeket. Tavaly a Magyar Turizmus Zrt. becslése szerint összességében mintegy 180 ezer vendég "torkoskodott".


A vendégek jelentős része szintén visszatérő. A felmérések szerint a legtöbben kimondottan elégedettek voltak az vendéglátókkal: 2008-ban 92 százalékuk jelezte, hogy szeretne visszatérni az étterembe egy-két hónapon belül, és 98 százalék ajánlaná az éttermet barátainak.

Miért pont most?
A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang. Ez a Húsvétot megelőző, Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a Hamvazó Szerdát követő Torkos Csütörtök újjáélesztésével szeretnék a szervezők ráirányítani a figyelmet a hagyományok tárházára. Torkos Csütörtökön - annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő Hamvazó Szerdát követően ünnepeljük - ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

2009-ben Torkos Csütörtök napján, azaz február 26-án a felhíváshoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50%-os kedvezményt biztosítanak.


Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve a szervezők szigorították a csatlakozás feltételeit is - ennek fényében különösen jelentős a csatlakozók számának növekedése.

A csatlakozás feltétele volt, hogy a vendéglők egész nap 50 százalékos kedvezményt biztosítsanak, és az ármérséklésnek az italfogyasztásra is érvényesnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a külön erre az alkalomra szűkített menüsorral nem lehetett részt venni a csütörtöki torkoskodásban.

Öngólt lő, aki külön étlapot gyárt

Az évek óta a ranglisták élmezőnyébe tartozó budai Alabárdos étterem üzletvezetője, Juhász Béla a Pénzcentrumnak elmondta: 3-4 hete fogytak el az asztalok csütörtökre. Ilyenkor olyan vendégek is náluk vacsoráznak, akik máskor nem mennének el, de az üzletvezető szerint az akció mindenképp jó reklámfogás: aki egyszer belekóstol az ízekbe, az jó eséllyel visszatér hozzájuk.

Fábián Péter, a budapesti Nosztalgia étterem üzletvezetője úgy véli, a program annyira népszerű, hogy évente többször is érdemes hasonló akciókat rendezni. A belváros egyik legelegánsabb étterme csütörtökre már egy hónapja megtelt, de legközelebb szombaton várják kedvezménnyel a vendégeket -ekkorra még szabad asztaluk is van.

A Pénzcentrumnak nyilatkozó étteremvezetők egyetértettek abban, hogy nem érdemes külön, csak erre a napra szóló menüsort készíteni. Hiszen -ahogy Juhász Béla fogalmazott- aki külön étlapot készít az öngólt lő. Ilyenkor ugyanis az a lényeg, hogy a vendég az étterem teljes kínálatából választhasson, és mindent megkóstolhasson.

Vidéken még lehet hely

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az általunk megkérdezett fővárosi éttermekkel szemben vidéken -Sopronban, Miskolcon és Szegeden- találhatunk még szabad asztalokat, igaz, inkább csak 2 főre, és főleg a déli órákban, vagy az este 21 és 23 óra közti időszakra.

Ugyanakkor idén a vendéglőkön kívül számos más vállalkozás és szervezet is támogatja az akciót, köztük a Magyar Bormarketing Kht, a Tourinform hálózat, a Magyar Borok Háza, a Magyar Pálinka Háza és számos szakmai szövetség. Sőt, 2009-ben az exkluzív fagylaltkülönlegességeket gyártó Häagen-Dazs cég is a kedvezményt biztosítók körében található.

A felhíváshoz a MÁV-START Zrt. is csatlakozott. egész nap 50 százalékos kedvezményt ad az Utasellátó étkezőkocsikon az 'a la carte' étlap alapján választott meleg étel és a hozzá fogyasztott ital együttes árából.

Folytatódnak a szójátékok

A magyar leleményességet bizonyítja az is, hogy egyre több kapcsolódó program követi a Magyar Turizmus Zrt. akcióját: február 27-i Mozgós Pénteken fitnesz- és konditermek, wellness központok, uszodák, sportlétesítmények biztosítanak a napi belépő árából 50 százalék kedvezményt- és nem csak az előző napon torkoskodó vendégeknek.

A Nyíregyházi Önkormányzat pedig meghirdette a Gondos Csütörtök fantázianevű akciót: arra kérik a torkoskodókat, hogy február 26- án a számlán megspórolt összeg felét ajánlják fel a nehéz körülmények között élőknek.

Címkék:
népszokás,