Eljött az ideje, hogy a Tesco beszüntesse a gyerekmunkát

Pénzcentrum2009. február 24. 11:00

A Tesco is kampányol a "zöld divat" mellett. Az áruházláncnak fontosak a környezetbarát módon és anyagokból előállított ruházati termékek, és a gyermekmunka ellen is küzd.

A Londoni Divathéten bejelentett kampányban a Tesco mellett a Marks & Spencer és a Sainbury's is részt vesz. A cél, hogy 300 piaci szereplő -ruházati gyártók, tervezők, értékesítők- fogjon össze azért, hogy a különböző divatcikkek is részesei lehessenek a fenntartható fejlődés láncolatának, azaz, hogy minél tovább hordjuk az egyes ruhadarabokat, ezzel is megkímélve a környezetet. Ugyanakkor az áruházak azt is vállalják, hogy segítenek a termékek újrahasznosításában.

A Tesco például nem vásárol pamutot olyan országokból, ahol gyermekmunkával készítik az alapanyagot, sőt, feltűnteti mosóporain azok károsanyag- kibocsátását is. Ráadásul -a Marks & Spencerrel együtt- arra ösztönzi majd a vásárlókat, hogy 30 fokon mossák a ruhákat.

A brit környezetvédelmi miniszter szerint a kereskedőknek kiemelkedően fontos szerepük van abban, hogy biztosítsák a fenntartható fejlődést a divat területén is. "Ha ruhát vásárolunk egy boltban, biztosnak kell lennünk, hogy az nem károsítja a környezetet, és nem készült gyermekmunkával. Ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogyan hasznosíthatjuk újra, ha már nem lesz rá szükségünk"- tette hozzá.

Nagy-Britanniában a textilipar évente 3,1 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki, és 70 millió tonna vizet használ fel.

Címkék:
gyermekmunka,