Idén olcsóbb élelmiszert eszünk: nem örülnek a gazdák!

Magyar Hírlap2009. február 23. 09:30

Idén várhatóan csak az infláció alatti mértékben emelkednek a belföldi élelmiszerárak, ami rossz hír a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak. Növekedni fog azonban az alsó árszegmensbe tartozó élelmiszerek iránti igény, ami a saját márkás termékek forgalmát növelheti.

Az Agrár Európa Tanácsadó Kft., valamint a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet által közösen készített Agrármonitor kutatás a hazai vállalkozások vezetőinek próbál segítséget nyújtani a stratégiai döntések meghozatalához, piaci előrejelzések nyújtásával.

Ennek eredményei alapján az élelmiszerek fogyasztói árindexe már 2008. novemberében az átlagos fogyasztói-árindex alá süllyedt, vagyis az átlagosnál kisebb mértékben drágult, és idén sem lesz ez másként.

Ez rossz hír a mezőgazdaságnak, mert bár egyes alap- és üzemanyag ára csökkenni tudott, más költségek emelkednek, ami a termelés csökkenése miatt kevesebb terméken oszlik el.

A márkás termékek, vagyis a felső árkategóriás termékek iránti kereslet várhatóan nem fog csökkenni, hiszen azt a tehetősebb réteg vásárolja, akik ragaszkodnak a megszokott minőséghez. A középső árkategóriást élelmiszerek azonban, melyek közé a javarészt a magyar termékek is tartoznak, szűkülő forgalommal kell, hogy számoljanak.

Címkék: