Ráfázhatnak az áfa-emelésre az uniós pályázók

Pénzcentrum2009. február 19. 08:15

Az áfa tervezett három százalékpontos növelése olyan többlet- terhet róhat az uniós pályázatokon fejlesztési pénzt elnyert önkormányzatokra, amelyeket képtelenek finanszírozni. Emiatt a helyhatóságok Bajnai Gordon szakminiszterhez fordulnak, és arra kérik, találjon megoldást.

Levelet ír a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Bajnai Gordon gazdasági és fejlesztési miniszternek, amiben jelzi: a tervezett 3 százalékpontos áfa-emelés miatt uniós fejlesztések kerülhetnek veszélybe - mondta Zongor Gábor főtitkár. A közösségi pénzeket elnyert helyhatóságok beruházásaik költségvetését 20 %-os kulcs mellett készítették el, és ehhez igazították az önrészt is. Ha magasabb lesz az áfa, a projektre rakódó plusz- terhet a helyhatóságoknak kell előteremteniük. Egy 1,2 milliárdos program esetében ez 30 millió forintot jelent.

Zongor azt is elmondta: ismét előveszik azt a javaslatukat, hogy a kormány gondolja át az önkormányzatok és az általános forgalmi adó kapcsolatát. Szerinte jelen pillanatban azzal, hogy bizonyos önkormányzati fejlesztések az áfa-körbe tartoznak, az állam saját magának oszt vissza pénzt, azaz egyik zsebéből a másikba rakja a forrást. Ez egy olyan belső elszámolás, ami csak bonyodalmakat okoz - tette hozzá.

Ha valóban megvalósul az áfa-emelés, és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a már leszerződött uniós pályázatok esetében nem módosít a feltételeken, olyan többletterhek rakódhatnak a helyhatóságokra, amelyek akár programok leállításához vezethetnek - állítja Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda vezérigazgatója. Hozzátette, a szükséges önrész akár 30-60 %-kal is megnövekedhet. Ez különösen azoknak okoz pénzügyi problémát, akik magasabb, például 30 %-os saját erővel nyertek támogatást. De a jövőbeli fejlesztéseknél is lehetnek gondok, hiszen a magasabb áfa miatt eleve több pénzzel kell beszállniuk az érintetteknek. Szerinte egy lehetséges megoldás, ha az NFÜ lehetőséget biztosít a már leszerződött projektek átdolgozására.

Az NFÜ szerint az alacsony infláció, illetve elsősorban a járulékcsökkentés ellensúlyozó hatása miatt nem számol a beruházások érdemi drágulásával, vagyis azzal, hogy az áfa-emelés az uniós projektek megvalósítását kedvezőtlenül befolyásolná.

Címkék: