Nem adják fel egymást a kartellező cégek

Világgazdaság2009. február 6. 09:45

Mentesülhet a versenyhivatali bírság alól az a vállalkozás is, mely nem feljelent, hanem az eljárás megkezdése után dönt úgy, hogy információkkal látja el a hatóságot. Ennek ellenére a cégek ritkán élnek az engedékenység lehetőségével.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) akár a teljes bírság alól is mentesíti azt a vállakozást, amely utóbb dönt úgy, hogy anyagokat szolgáltat a versenyjogi szakembereknek és ekként megkönnyíti számukra a kartellgyanú igazolását. A bíróság természetesen csak egyértelműen megalapozott gyanú esetén ad engedélyt a házkutatásra. Ezt az alapos gyanút erősíthetik meg a későbbiekben a kartelltag információi - hangsúlyozta.

A versenyhatóság ötödik esztendeje érvényesíti az engedékenységet, pontosabban érvényesítené, ha a jogsértő cégek nem tartózkodnának a feljelentéstől és a hivatalnak nyújtott információktól. Első alkalommal - még 2004-ben - a Royal Bau építőipari vállalkozás mentesülhetett a bírság alól. A terézvárosi önkormányzat közbeszerzési pályázatán összejátszó cégek egyikeként tett bejelentést a versenyhivatalnak és segítette az ügy felgöngyölítését.

Nyugaton a gyanúba keveredett cégek igyekeznek a versenyhatósággal való együttműködéssel menteni magukat. "Nálunk más az üzleti kultúra, ez nem gyakorlat. Igaz, jelenleg több olyan ügyet is vizsgál a versenyhivatal, amelyben helye van az engedékenységnek. A bejelentő, a feltárásban közreműködő cég egyébként az eljárás során teljes védelmet élvez, sok százmilliós vagy milliárdos összegű bírság alól mentesülhet, és a hivatalnak nincs tudomása arról, hogy bármelyiket is retorzió érte volna a gazdasági forgalomban" - mondta Szolnoky Péter, a kartellcsoport vezetője.

Címkék: