Nyakunkon maradhat a szemét!

Pénzcentrum2009. január 30. 09:45

A válság nyomán az eddig egyre jobban virágzó másodnyersanyag-ipari termékek iránt drasztikusan csökken a kereslet - írta a Napi Gazdaság.

Az autóipar, a kohászat, a vegyipar és egy sor más ágazat nyersanyagbázisa helyeződött át a kitermelt primer nyersanyagokról a másodlagos, újrahasznosított alapanyagokra. Az autóalkatrészek, papírzacskók, ásványvizes palackok java ma már újrahasznosított anyagokból készül. A válság nyomán azonban a kereslet meredek zuhanásba kezdett, ezzel pedig az évi 80 milliárd forintos forgalmat bonyolító üzletág veszélybe került.

A visszaesés a termékek iránti 70-80 százalékos volt, vagyis egy fél év alatt durván 30 milliárd forinttal kevesebb folyt be a vállalkozásokhoz. A legrosszabbul azok a cégek jártak, melyek egy speciális területre - például a nemesfém-felvásárlásra - fókuszáltak, az általuk feldolgozott anyagokkal ugyanis előfordulhat, hogy át sem veszik őket a gyárak. Mivel az iparág a végrendelők igényeitől függ, ezért ma minden fronton akadozás látszik a szektorban: ennek megfelelően az átvételi árak is legalább ötven százalékkal csökkentek  az elmúlt időszakban.

Címkék: