Könnyebben, és több forráshoz juthatnak a hazai KKV-k 2009-ben

Pénzcentrum2009. január 21. 11:45

A kemény gazdasági kihívások közepette könnyített a források elérhetőségén a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A jelenlegi tervezetek alapján megállapítható, hogy a vállalkozások a korábbi évekhez viszonyítva idén több támogatásra pályázhatnak, és kedvezőbb feltételekkel hívhatják le az elnyert támogatásokat.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megjelentette a 2009. évi technológiafejlesztést célzó támogatások pályázati kiírásainak tervezeteit, amelyek társadalmi egyeztetése 2009. januárjában zajlik. A jelenlegi tervezetek alapján megállapítható, hogy a vállalkozások a korábbi évekhez viszonyítva idén több támogatásra pályázhatnak, és kedvezőbb feltételekkel hívhatják le az elnyert támogatásokat, továbbá a támogatással kapcsolatos árbevételi és foglalkoztatási kötelezettségvállalások is könnyebbé válnak.

A pályázati kiírások társadalmi egyeztetése keretében többen javasolták a támogatási intenzitás felső határának nagyobb mértékű emelését, amit a hozzászólók a gazdasági környezet negatív változásával, a potenciális kedvezményezettek forrásszerzési lehetőségeinek beszűkülésével indokoltak. Az Európai Unió szabályai lehetőséget biztosítanak arra, hogy Magyarország egyes régióiban a középvállalkozások támogatási intenzitása elérhesse a 60%-ot, míg a mikro- és kisvállalkozások támogatási intenzitása akár 70% is lehet. "Természetesen a feltételek kedvezőbbé válása jó hír a pályázatok iránt érdeklődő vállalkozásoknak, de igazi áttörést a támogatási intenzitás növelésével lehetne elérni." - véli Szakáll Gábor, a Start Tőkegarancia Zrt. üzletág igazgatója. "Azt tapasztaljuk, hogy a hazai KKV-k azért nem veszik igénybe a támogatást, mert sok esetben nem jutnak olyan mértékű banki forráshoz, amivel a projekt saját erő szükségletét finanszírozni tudnák. Magasabb támogatási intenzitás esetén kevesebb saját erőre lenne szükség, amelynek biztosítása kisebb terhet jelent a vállalkozások számára." - tette hozzá Szakáll Gábor.

Címkék: