NFÜ: A lakosság támogatja a 3,3 milliárdos projektet!

Pénzcentrum2009. január 19. 12:30

A többség a szennyvízprogramra szavazott Derecskén. A lakosság kétharmada kevesebb, mint két hónap alatt aláírta a szándéknyilatkozatot a megalakuló Derecskei Víziközmű Társulatba való belépésről. Bakó István polgármester szerint a nagy arányú csatlakozással megvan az esély arra, hogy a város a második fordulóban, a kivitelezéshez is Európai Uniós forrást nyerjen.

A közel 10 ezres településen a jelenleg 12-15 %-os csatornázottság a fejlesztéssel 90% fölé növelhető és a korszerűtlen helyett új szennyvíztisztító telep is épülhet. A tervezett beruházás értéke: 3,3 milliárd forint. A beruházás - sikeres második fordulós pályázat esetén - 2012 végére készülhet el.

Derecskén Európai Uniós támogatással valósulhat meg a csatornahálózat fejlesztése és az új szennyvíztisztító telep építése. A Környezet és Energia Operatív Program keretében 88 millió forintos támogatást nyert 2008 júniusában a város a projekt előkészítésére.

Az előkészítő munkálatok során elkészültek a beruházás műszaki paramétereit tartalmazó szakmai anyagok (előzetes és részletes megvalósíthatósági tanulmányok) és a gazdaságos megvalósíthatóságot bemutató számítások (költség-haszon elemzés) - az előkészítő feladatok során a szakmai munkát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága is segíti.

Az előkészítő szakasz feladata volt a Derecskei Víziközmű Társulat megszervezése is. 2008. novemberében és decemberében közmeghallgatáson és 7 lakossági fórumon kaptak a derecskeiek tájékoztatást a társulatba való belépés feltételeiről és a hozzájárulás mértékéről.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Víziközmű Társulatról szakemberekből és képviselőkből álló 7 fős szervező bizottság, valamint 26 főből álló meghatalmazotti csoport adott tájékoztatást. A második fordulós indulás előfeltétele, hogy az ingatlantulajdonosok 2/3-a támogassa a terveket - ugyanis csak így juthat hozzá a település a 85%-os Európai Uniós támogatáshoz.

A beruházás összértéke: kb. 3,3 milliárd Ft.
A beköthető ingatlanok száma: kb: 2800 db.
2009. január 12-ig aláírt szándéknyilatkozatok száma: 1870db
A lakossági hozzájárulás mértéke: 225. 000 Ft

Címkék: