Hogy ellenőrzi a negyedmilliós készpénzlimitet az APEH?

Pénzcentrum2009. január 15. 09:00

Sokan érdeklődve várják, hogy vajon milyen módszerekkel vizsgálja majd az adóhatóság a 250 ezer forint feletti készpénzes kifizetéseket. A módszer részletes leírását az éves ellenőrzési irányelvekkel egyidejűleg várhatóan február közepén teszik közzé - írja a Napi Gazdaság.

Februártól lép életbe a készpénzhasználat visszaszorítását célzó jogszabály, mely szankcionálja majd a negyedmillió forint feletti készpénzes kifizetéseket. A kifizetőt terhelő bírság összege akár a limitet meghaladó rész 20 %-a is lehet, de hírek szerit az adóhatóság az átmeneti időszakban méltányosan fog eljárni.

Az azonnali bírságolás helyett a jogszabály betartásának elérése és a feketén vándorló pénzek visszaszorítása a rendelet célja. A folyószámlák és a házipénztár vizsgálatához kapcsolódó ellenőrzésekre elsősorban azok a cégek a számíthatnak, melyeket eleve vizsgálat alá vont a hatóság.

A kereskedők szerint a forgalom csökkenésével járhat együtt a negyedmilliós limit bevezetése. A nagykereskedők majd csak az átutalást követően adják ki az árut, miközben a vevők többsége eddig is csak halasztott készpénzes fizetéssel tudta kiegyenlíteni a számlát. Az építőiparban jellemző nagy összegű készpénzes fizetések ellenőrzése az irányelvek pontosítását vetíti előre.

Bizonyos termékcsoportok esetében az alig egy százalékos árrés egy részét könnyel elviheti a bankkártyás fizetés jutaléka. Ha a többletköltségeket beépítik az árakba, akkor azt várhatóan a fogyasztók fizetik majd meg.

Címkék: