Nyűgös szeszleltár: elgurulhat a gyógyszer!

Pénzcentrum2009. január 14. 09:15

A zárás utáni pluszmunka akár órákba is telhet, a szeszkészlet kötelező napi felmérése demoralizálja a vendéglősöket. Tiltakozásuk jeléül eddig már több mint négyezer aláírást gyűjtöttek, ha nem történik érdemi változás, akkor készek bojkottálni a magyar szeszipari termékeket is - írja a Világgazdaság.

A jövedéki törvény módosításának megfelelően február elsejétől naponta kell számba venni a vendéglők, éttermek, kocsmák italforgalmát, a készletek alakulását. Az érintettek értetlenül állnak az egyszer már megbukott napi alkohol-nyilvántartási rendszer újbóli bevezetése előtt.

A magas anyagi és adminisztrációs terhek nincsenek arányban az így kiszűrhető illegális termékek értékével. A jogalkotók szerint ez a megoldás elősegíti a gazdaság fehérítését, mert a korábbi kötelező standolás idején érezhetően megemelkedett a legálisan forgalmazott szesz mennyisége.

A rendelet tovább fokozhatja a vállalkozók és a munkavállalók közötti feszültséget. A vendéglátó iparban nem ritka fogalom a túlóra, ezt csak tetézi majd az elhúzódó napi szeszleltár. A vendéglősök türelme elfogyott, összefogtak és aláírásgyűjtésbe kezdtek. Az akciónak egyelőre nincs eredménye, bár a vámosok szóvivője szerint adnak időt az érintetteknek, nem kell februártól célirányos roham jellegű ellenőrzésekre számítani.

Címkék: