Növelheti a kis cégek esélyeit az új közbeszerzési törvény

Pénzcentrum2009. január 14. 08:45

Egyszerűbb, gyorsabb, átláthatóbb, kevésbé kockázatos és a kisvállalkozások számára könnyebben elérhető közbeszerzési eljárásokat ígér az igazságügyi és rendészeti tárca az áprilistól hatályos törvénymódosítások alapján - írja a Világgazdaság.

A hazai mikro- és kisvállalkozások esélyeit javíthatja, hogy azokban az esetekben, amikor részekre bontható a beszerzés, ezt az ajánlatkérő köteles megtenni. Lehetőség nyílik arra is, hogy az ajánlatkérő csak olyan vállalatok pályázatát fogadja be, amelyek éves nettó árbevétele egymilliárd forint alatt van.

Az eddigi három helyett ezentúl két értékhatár érvényesül, valamint az eljárás megindításától a szerződések megkötéséig minden mozzanat teljes nyilvánosságot kap. Az év második felétől a Közbeszerzési Tanács honlapján is nyomon lehet majd követni a közbeszerzések folyamatát.

Az eljárás új elemei csökkentik a korrupció és a visszaélések kockázatát, független szakértők bevonásával szűrik tovább a kifogásolható lépéseket. Kötelező lesz a magyar nyelv, valamint kevesebb igazolásra lesz szükség a pályázatokhoz.

Címkék: