105 millió euró uniós pénzre lehet pályázni!

Pénzcentrum2009. január 12. 18:00

Milyen célokra nyerhetünk támogatást? Hogyan tervezzünk sikeres projekteket? Milyen feltételeknek kell megfelelnünk? Többek között ezekre a kérdésekre igyekeztek válaszolni a ma rendezett információs napon Debrecenben és Szatmárnémetiben. A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program második pályázati felhívása keretében 105 millió euró szétosztása a tét a pályázók között.

A magyar-román határmenti régiók és közösségek társadalmi és gazdasági kapcsolatainak erősítésére, valamint a határon átnyúló együttműködés fejlesztésére 248 millió euró áll rendelkezésre a két ország pályázói számára 2007-2013 között az Európai Területi Együttműködési Program forrásaiból.

Az első pályázati felhívást tavaly októberben hirdette meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a román Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium. Akkor több, mint 16 millió euró ERFA támogatás nyílt meg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye valamint a négy szomszédos határon túli megye szervezetei számára. A 2009. január 30-án lezáruló kiírással elsősorban az előkészítő, valamint az együttműködést, tapasztalatcserét és partnerségek kialakítását célzó tevékenységek támogatása a cél.

2008 decemberében megjelent a második pályázati felhívás is, amely során jóval nagyobb támogatással, konkrét fejlesztések válnak lehetővé. E pályázati felhívás összesített közösségi forrásokból származó finanszírozási kerete közel 105 millió euró. Ennek keretében főként nagyobb léptékű infrastrukturális projektek nyerhetnek támogatást, amennyiben illeszkednek a programban meghatározott prioritási tengelyek, valamint az ezekhez kapcsolódó támogatható tevékenységi területek valamelyikéhez.

Elsősorban a közlekedés, a kommunikáció és a környezetvédelem, valamint az üzleti együttműködés, a kutatásfejlesztés és innováció, és az egészségügy terén megvalósuló közös infrastrukturális beruházásokra és fejlesztésekre nyílik lehetőség ezen felhívás keretében.
A pályázatok benyújtási határideje 2009. február 16.

A második felhívás a kétlépcsős pályáztatási eljárásrend első fázisa: a pályázóknak ebben a lépésben csupán projektötletük rövid összefoglalóját szükséges benyújtaniuk a program Közös Szakmai Titkárságához. Kizárólag az előzetes kiválasztási eljáráson sikeres projektötleteket benyújtók számára nyílik meg a második fázisban való pályázás lehetősége, amikor a pályázóknak a teljes pályázati csomagot benyújtaniuk. (www.huro-cbc.eu)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Európai Területi Együttműködési Programok sajátossága és lényege, hogy a program keretében olyan közös magyar-román partnerségben megvalósuló projektek kaphatnak támogatást, amelyeknek bizonyíthatóan van határon átnyúló hatása. Ezért a projektpartnerek között legalább egy magyarországi és egy romániai partnernek kell lennie a jogosult támogatási területről.

A pályázatok sikerességéhez a következő négy feltételből legalább kettőnek teljesülnie kell: közös menedzsment, közös tervezés, közös finanszírozás, közös végrehajtás. A minél szorosabb és átfogóbb együttműködés tehát alapvető elvárás a pályázóktól. Ez a szempont a működési rendszerben is érvényesül: a projektpartnerek maguk közül "Vezető Partnert" választanak, aki kapcsolattartóként jár el a közös szakmai titkárság irányában, és aki felel a projekt végrehajtásáért.

A rendezvény átfogó célja az volt, hogy segítséget nyújtson a második kiírásra pályázni kívánó szervezeteknek a pályázati felhívásban és a kapcsolódó mellékletben bemutatott szakmai, pénzügyi, és adminisztratív feltételek értelmezésében. Emellett sor került a pályázóknál felmerült kérdések megválaszolása is.

Címkék: