Erről ennyit: idén nyáron is dögmeleg lesz a 3-as metrón

Pénzcentrum2024. április 5. 09:03

Teljesen kizárt, hogy idén nyárra klimatizálják a 3-as metró szerelvényeit. A BKK szerint a vonatkozó közbeszerzési eljárás jelenleg tárgyalási szakaszban van.

„A közbeszerzési eljárás jelenleg tárgyalási szakaszban van” - közölte a BKK miután a Népszava azt kérdezte tőlük, hogy várható a 3-as metró szerelvényeinek légkondicionálása. A lap szerint így nem kérdés, hogy kivitelező híján aligha lesz nyárra klimatizálva a vonalon közlekedő 222 kocsi. Ráadásul a BKV idei elfogadott üzleti tervében sem leltük nyomát a beruházásnak.

Emlékeztetnek: a budapesti M3 metróvonalon közlekedő járműveket 2016-ban 69 milliárd forintért gyártotta újra az orosz Metrowagonmash. Az akkor még Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat takarékossági okokból nem kért bele klímát, ám a kocsik utólagos klimatizálása nem egyszerű.

Először az okozott gondot, hogy a metrókocsik vázszerkezete elbírja-e a berendezések súlyát, bár a gyártók képesek könnyebb, kisebb klímát is szállítani, két prototípust is teszteltek, de jóelőre közölték, hogy így drágább lesz. A vázszerkezet terhelését befolyásoló utólagos szereléshez az orosz gyártó hozzájárulása kellene, enélkül elvész a garancia. Azóta ennek jelentősége megkopott, a szerelvényekre adott általános jótállás lejárt, de a szállítói szerződés kocsiszekrényekre vonatkozó garanciális része még él.

Címlapkép: Máthé Zoltán, MTI/MTVA

Címkék:
utazás, bkk, metró, Budapest, tömegközlekedés, közbeszerzés, orosz, metrókocsi, metrófelújítás,