Vallott Nagy Márton minisztériuma: így állnak a tárgyalások a ferihegyi reptér felvásárlásáról

Pénzcentrum2024. április 3. 17:03

A reptér visszavásárlása továbbra is ütemezetten halad, a tranzakció a végső fázisában jár – reagált közleményben az NGM a felvetésre, miszerint a reptérvásárlás bejelentése tavaly év vége óta húzódik, miközben a magyar állam megvásárolni kívánt tulajdonrésze folyamatosan nő.

A reptér visszavásárlása a rendszerváltás utáni időszak messze legnagyobb tranzakciója, ebből fakadóan bonyolult és komplex feladatot jelent, hiszen a repteret eladni könnyű, visszavásárolni azonban nehéz. Nem ritka, hogy egy ilyen volumenű megállapodás bárhol a világon éveket vesz igénybe. Ezekhez az ügyletekhez képest a jelenlegi tranzakció előrehaladása kifejezetten gyorsnak értékelhető - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a 444 korábbi cikkére

Ebben a portál azt írta, hogy már tavaly év végén arról volt szó, hogy bármikor megtörténhet a reptérvásárlás bejelentése, de erre azóta sem került sor, pedig a pénz azóta összegyűlt. A lap arról is ír, hogy a tervek is változtak azóta, hiszen sokáig arról volt szó, hogy a magyar állam 51 százalékos részesedést szerez a Budapest Airportban, de már 80 százalék megszerzéséről van szó, a Vincihez pedig csak 20 százalék kerülne, az üzemeltetés mellett. A tárgyalásokat a hitelekkel kapcsolatos megállapodás, és a katari szál is késleltetheti, a legújabb tervek szerint a 80 százalékos állami tulajdonból a későbbiekben a katariakhoz kerülne 29 százalék.

Az NGM a közleményben leszögezte azt is, hogy a tárgyalások során a hitelezői konzorciummal való megegyezés legalább annyira fontos, mint az eladóval történő megállapodás. Ezért ezekre a tárgyalásokra egymással párhuzamosan került sor, amelynek keretében több tucat bankkal és nemzetközi alappal kellett megállapodni. A nemzetközi befektetői és hitelezői kör mindvégig pozitívan értékelte, hogy a magyar kormány gyors és szakszerű módon történő megállapodásra törekszik.

Címkék:
vásárlás, utazás, NGM, budapest airport, felvásárlás, megállapodás, reptér, tulajdon,