Erre mindenki számítson, aki utazgatna a hosszú hétvégén: jócskán felmentek az árak

Pénzcentrum2024. március 6. 20:02

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

A TKI index 2024. februárban +1 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket stagnálónak érzékelik. Az index értéke kis mértékben, 2 ponttal csökkent az év második hónapjában, ezzel 4 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét (tavaly épp februárban ugrott meg jelentősen az index értéke).

A szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban alig változott az index, míg az egyéb turisztikai szektorban közepes mértékben csökkent. A szálláshely-szolgáltatásban ezzel továbbra is a mindenkori legmagasabb értéke (+9 pont) közelében áll, míg a vendéglátásban a nagyon enyhe pozitív elmozdulás ellenére még mindig nem érte el a semleges szintet (0 pontot), amely felett legutóbb 2022. júniusban állt az index értéke.

A TKI index februárban éppen megegyezett a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúra-indexével (+1 pont). Emellett jóval meghaladta a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexet (-9 pont), valamint az ipar (-12 pont) az építőipar (-22 pont) és a kereskedelem (-11 pont) indexét.

Amennyiben a 2024 februári TKI indexet összevetjük az egy évvel korábbival, javulást tapasztalunk. A szektor alszektorai közül a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás indexe javult éves összehasonlításban, míg az egyéb turisztikai szektoré kissé romlott. Emellett minden méretcsoportban javulás következett be 2023 februárjához képest. Mindeközben a TKI index alindexei közül négy javult, a működési költségek megítélése azonban egyedüli alindexként romlott.

A turisztikai cégek 52%-a működési költségei növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten, 44% esetében nem változtak e költségek, míg 4% jelzett csökkenést. A működési költségek az elmúlt 3 hónapban az előző év azonos időszakához mérten átlagosan 20%-kal nőttek a szektorban. Ehhez mérten

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

az áremelkedés átlagosan 10%-os volt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 34%-a növekedést, 7%-uk visszaesést vár a vendégéjszakák számában. A vendéglátásban működők közül 31% vár vendégforgalom növekedést, 10%-uk pedig visszaesést vetít előre. Az egyéb turisztikai szektorban működők 46%-a vár ügyfélforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 9%-uk visszaesést prognosztizál.

Címkék:
vállalkozás, cég, utazás, turizmus, áremelkedés, szolgáltató, index, költségek, turisztika, szálláshely, működési költség,