Fontos változások élesednek a falusi turizmusban: erre készülj, ha itthon pihennél

Pénzcentrum2024. március 4. 08:15

A Turizmus Konjunktúra Index januárban növekedést mutatott az egy évvel korábbi mutatókhoz képest mind a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás illetve az egyéb turisztikai szektor területén, ezzel javítva a turisztikai cégek várakozásait. De hogyan látják az elmúlt évet a szakemberek? Milyen sikerek vagy nehézségek övezték a vidéki, illetve a falusi turizmust? A HelloVidék erről beszélgetett Frankó Pállal, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnökével.

A járványhelyzet jelentős hatással volt a falusi turizmusra, ami váratlan helyzet elé állította a turisztikai szolgáltatókat, beleértve a falusi szálláshely-szolgáltatókat is. A szálláshelyek számára a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció nyújtott jelentős segítséget, amely során a vidéki magán- és egyéb szálláshelyek szobánként legfeljebb egy millió forint támogatást is kaptak - mondta el a HelloVidéknek adott interjújában Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette, ez a könnyű pályázati folyamat lehetőséget biztosított a már piacon lévő szálláshelyek számára, ami történelmi jelentőségű mérföldkő volt a magán-és egyéb szálláshely szektor számára. Ennek eredményeként a szálláshely-szolgáltatók képesek voltak fejlesztéseket végrehajtani és új eszközöket beszerezni a vendégek nélküli időszakban. 

A kérdésre, hogy mit tapasztalnak most, a kialakult gazdasági helyzet, a magas infláció, miként befolyásolja a tevékenységüket, a szakember elmondta: 

A kialakult gazdasági helyzet és a magas infláció leginkább a mindennapos működést érintette markánsan. A magas infláció következtében jelentősen növekedtek a működési költségek, melyben az energiaárak különösen magas tételt tettek ki. Sok falusi szálláshely a költségek csökkentése érdekében időszakos üzemeltetésre tért át, hogy optimalizálja az energiaárak miatti pénzügyi kiesést. Stratégiai szempontból minden szálláshelynek végig kellett gondolnia 2024 elején, hogy árakban tudja-e tartani a korábbi színvonalat, vagy esetleg további áremelkedést kell végeznie a fenntartható működéshez.

Kíváncsi vagy, hogy mely látványosságok, turisztikai attrakciók, helyek vonzották leginkább a magyarokat? Hogy milyen típusú szálláshelyeket kerestek leginkább? Melyek voltak a legfontosabb kritériumok? Milyen igények voltak a felszereltséget illetően? Olvasnál arról is, hogy milyen adatok állnak rendelkezésre arról, hogy mennyien vették igénybe a falusi turizmus kínálta lehetőségeket? Milyen támogatásokat kapott a szektor? Történtek esetleg nagyobb beruházások, fejlesztések? Akkor kattints a HelloVidék cikkére és tudj meg többet!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapi kép: Jászai Csaba, MTI/MTVA

Címkék:
utazás, turizmus, infláció, vidék, szolgáltató, szálláshely, hellovidék,