Újabb fejezetéhez érkezett a Booking-botrány: csattanós válasz jöhet

Pénzcentrum2024. február 28. 09:44

Vitát tartanak az Országgyűlésben arról a törvényjavaslatról, amellyel a kormánypártok a tavaly nyáron kirobbant „Booking-ügyre” reagálnának.

Megkezdődött az Országgyűlésben annak a törvényjavaslatnak az általános vitája, amellyel a kormánypártok a tavaly nyáron kirobbant „Booking-ügyre” reagálnának, amely azután robbant ki, hogy a booking.com szállásközvetítő cég visszatartotta a kifizetéseket, így a hazai kkv-k hónapokig nem jutottak hozzá a bevételeikhez - írja az economx

A benyújtott javaslat egyik része általánosan szabályozza a nagy internetes szolgáltatók, az úgynevezett kapuőrcégek, vagyis a 7,5 milliárd euró feletti éves forgalmú cégek működését. A javaslatban szereplő kikötések között szerepel, hogy a kapuőrcégeknek a magyarországi vállalkozás számára elérhető módon, magyar nyelven, az alkalmazandó joggal kapcsolatos független jogi tanácsadást kell biztosítaniuk.

Továbbá rendelkezik arról is, hogy az általános szerződési feltételekben ezek a nagy cégek nem szabhatnak 45 napnál hosszabb fizetési határidőt, valamint megtiltja az árfolyamkockázat egyoldalú áthárítását a magyar cégekre. 

Előírja továbbá magyar nyelvű, személyes, telefonos és elektronikus eléréssel rendelkező ügyfélszolgálat fenntartását nemcsak a fogyasztók, hanem a velük szerződésben lévő kkv-k számára is, valamint a beérkező panaszok 30 napon belüli kezelését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A javaslat egy másik része kifejezetten az online szálláshely-közvetítők tevékenységét szabályozza. Eszerint tisztességtelen piaci magatartásnak bizonyulna a jövőben a magyarországi közigazgatási bíróságok kizárása az általános szerződési feltételek keretében. Emellett ugyancsak tisztességtelen piaci magatartás lenne annak kikötése a szálláshely-szolgáltató részéről, hogy az általa kínált árnál olcsóbban nem lehet a szálláshelyet hirdetni.

Címkék:
utazás, magyarország, törvény, országgyűlés, javaslat, szállásfoglalás,