Mikor jön a tavasz 2024-ben? A tavasz kezdete, tavaszi nap-éj egyenlőség és óraátállítás

Pénzcentrum2024. február 9. 08:52

Napok óta élvezhetjük a sötét téli hónapok után a melegebb, naposabb időjárást és a természet is elkezdett éledezni. Sokan úgy érezhetik, már a tavasz közeledik, ahogy azt az állatkerti medvék is megjósolták gyertyaszentelő napján. A meteorológusok szerint azonban tavasz alatt azt a többnapos időjárási helyzetet érthetjük, amikor az átlaghőmérséklet emelkedik és a délutáni maximum-hőmérséklet megközelíti a 20 fokot. Mutatjuk, ez mikor várható.

Mikor jön a tavasz 2024-ben?

Bár egészen enyhe volt idén a tél, a hosszú, borús napok hamar meghozták az ember kedvét a tavaszhoz. A természet ugyancsak a tavasz jeleit mutatja, nyílnak az első virágok, éledeznek az első rovarok, felébredtek a sünök és más téli álmukat alvó állatok, a madarak elkezdték a párkeresést. A melegebb, napsütéses napok az emberben is azt az érzetet kelti, hogy mindjárt itt a tavasz.

A tavasz a tél után következő évszak elnevezése, naptári, csillagászati, vagy meteorológiai értelemben azonban más-más jelentése van. Naptári definíció szerint a tavasz március 1-jén veszi kezdetét, és mivel idén a február 29 napos, ugyanis szökőév van, addig még 20 nap van hátra.

A csillagászati tavasz kezdete Magyarországon március 21-e, azonban a gyakorlatban a nap-éj egyenlőség március 20-ra esik idén. A tavasz az északi féltekén a tavaszi nap-éj egyenlőségtől a nyári napfordulóig tart, tehát közelítőleg március 21-től június 21-ig, a déli féltekén pedig közelítőleg szeptember 23-tól december 21-ig. Ebben az időszakban emelkedik az átlaghőmérséklet, több eső esik, jellemzőbbek az áradások. A csillagászati tavasz beköszöntével visszatérnek a vándormadarak is a telelésből.

A meteorológiai értelemben vett tavasz akkor kezdődik, ha az időjárásra már több napja az átlaghőmérséklet emelkedése jellemző és a maximum hőmérséklet közelíti a 20 fokot. Bár több különböző 30 napos előrejelzés szerint is márciustól már tartósan 10 fok felett alakulnak majd a maximum hőmérsékletek - közben is lehetnek persze kiugróan meleg napok - a 20-tól még messze vagyunk. Így a meteorológiai tavasz közelebb eshet majd a csillagászati, mint a naptári tavaszhoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Óraátállítás 2024 tavasz

Bár az Európai Unió legutolsó döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen át kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra, és ezután több óraátállítás nem lesz, egyelőre nincs hír az óraátállítás eltörlésével kapcsolatban. Igaz, ezt az EU-s határidőt is már többször kitolták, a halasztás benne van a pakliban. Ha azonban marad az óraátállítás még idén, akkor tavasz végén készülhetünk erre.

A nyári időszámítás mindig március utolsó vasárnapján kezdődik, így 2024-ben, március 29-én kell majd átállítani az óráinkat - éppen húsvét vasárnapján. A tavaszi szünet és az ünnepnap így legalább megkönnyítheti az átállást idén is. A tavaszi óraátállítás során hajnal 2-kor e hét vasárnap előrefelé, hajnal 3-ra tekerhetjük a mutatót. 

Címkék:
utazás, óraátállítás, időjárás, hőmérséklet, tél, tavasz, meteorológia, természet, naptár,