Történelmi fejlesztés a küszöbön: nemsokára már tényleg pillanatok alatt elérhetővé válik ez a főváros

Pénzcentrum2024. február 6. 17:34

Bemutatták Ausztriában a vasúthálózat bővítésének stratégiáját, amelynek egyik fő célkitűzése a menetidők csökkentése.

A bécsi repülőteret is jobban bekapcsolnák a közlekedésbe, így azon keresztül Budapestre két óra alatt el lehetne érni Bécsből. A „Célhálózat 2040” elnevezésű tervezetben 67 projekt szerepel, amelyek összköltsége Andreas Matthä, az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) vezérigazgatója szerint mintegy 26 milliárd euró. Bővítenék a lehetőségeket Szlovénia és Horvátország felé, így például Grazból Mariborba 45 perc alatt lehetne eljutni - számol be a turizmus.com.

A „Célhálózat 2040” csak egy stratégiai iránymutatás, konkrétabbá a hatévente közzétett kerettervekben válik majd. A tervezet szerint Ausztriában 2040-re a klímasemlegességi céloknak történő megfelelés érdekében a mai 25-ről 40 százalékra kell emelni a tömegközlekedés (vonat és autóbusz) részarányát a személyszállításban. 

Bécsből olcsóbb

Egy tavalyi cikkünkben a bécsi és a budapesti repülőgyeke árait hasonlítottuk össze. Mint kiderült, szinte nincs olyan nagyvárosa Európának, ahová ne lenne olcsóbb Bécsből elrepülni, mint Budapestről - és nem pár ezer forintról van szó, mint korábban, hanem 10-15, de akár 30 ezer forinttal olcsóbb jegyet is találhatunk az orszták fővárosból, miután több mint 100 ajánlatot böngésztünk végig. 

Címkék:
vonat,