Végleges a BKK döntése: ez rengeteg utast érint, súlyos összeget spórolnak meg rajta

Népszava2024. január 26. 08:16

„A péntek az új szombat, a hétfő pedig még hétvége” - Alig 250 milliót spórolt az 54 vonalat érintő járatritkítással a BKK - írja a Népszava. A cég az átalakuló utazási szokásokkal és szűkös büdzsével indokolta a lépést. A BKK vezérigazgatója elmondta, hogy a döntést nem vonják vissza, legfeljebb finomhangolásról lehet szó.

Pénteken és hétfőn 5-13 százalékkal kevesebben utaznak a BKK-járatain, miközben a város más pontjain kapacitáshiányt érzékeltek. A főváros közösségi közlekedésre fordítható kerete azonban korlátozott, így a hálózat fejlesztését csak belső megtakarítással, pénzügyi átcsoportosítással tudják megvalósítani – magyarázta a járatritkítást Walter Katalin. A BKK vezérigazgatója elismerte, hogy a kapacitások átcsoportosításáról még az intézkedés előtt kellett volna tájékoztatást adniuk.

A BKK tavaly nyár óta dolgozik az új hálózati stratégián, amelynek szűk keretet ad a pénzügyi realitás - derült ki a lap szerint a csütörtöki háttérbeszélgetésen. Az átalakításhoz folyamatosan gyűjtik az utasforgalmi adatokat és modellezik az utazási szokások változását. A koronavírus-járvány után az utasoknak csak a 85 százaléka tért vissza a közösségi közlekedéshez, amit azután tovább erodált az egyre elterjedtebb otthoni munkavégzés. A folyamatos – ezer járművön elhelyezett számlálók alapján történő - utasszám-mérés azt mutatta, hogy

hétfőn és pénteken 5-13 százalékkal kevesebben veszik igénybe a közösségi járműveket, számos viszonylaton 70 százalék alá esett a járművek kihasználtsága.

Végül 54 járat esetében döntöttek a követési idő növelése mellett. Ezek jellemzően olyan belvárosi vonalak, – hangsúlyozták a BKK vezetői –, amelyet több viszonylat is érint, így a megállókban gyakorta egymást érik a buszok. A BKK szerint összhálózati szinten sem jelentős a menetrend változtatás: a hétfői járatok 0,4 százalékát, péntekenként 1,3 százalékát érinti, a kettő együtt az éves megrendelt kapacitás alig 0,2 százalékát teszi ki. A január 19-én bevezetett intézkedések hatását ugyanakkor folyamatosan vizsgálják, és ha az utasforgalom alapján szükségesnek látja, rugalmasan igazítanak a menetrenden.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Walter Katalin azonban egyértelművé tette, hogy a döntést nem vonják vissza, legfeljebb finomhangolásról lehet szó. Az első tapasztalatok egyébként igazolják a várakozásaikat, sehol nem volt utaslemaradás és zsúfoltság. A lap kérdésére, miszerint a járatritkítással mennyit spórolt a cég, a cégvezető azt válaszolta, hogy semennyit: az intézkedéssel megtakarítható 250 millió forintot elviszik majd a város más részén tervezett kapacitásbővítések.

Címkék:
utazás, közlekedés, bkk, bkv, tömegközlekedés, közösségi közlekedés, járatritkítás, járat, járatcsökkentés, járatkiesés, utasok,