Hableány-tragédia: vallott a másik megvádolt kapitány, ezért nem segített a baleset áldozatainak

Pénzcentrum2024. január 16. 08:31

A balesetet okozó Viking Sigyn kapitányát múlt szeptemberben első fokon öt és fél év fogházbüntetésre ítélték, viszont annak a hajónak a kapitánya is vádlott, amelyik a Viking Sigyn mögött pár száz méterrel haladt a tragikus napon - írja a Telex.

Az idős, ukrán állampolgárságú férfi a vádirat szerint 2019 tavaszán látta a Hableány vízben fuldokló utasait, mégis elhaladt mellettük az általa vezetett Viking Idun szállodahajóval.  Topal F. egyrészt , hogy a tragikus baleset napján nagyon rossz időjárási viszonyok voltak, „szüntelenül szakadt az eső”, így a látótávolság szerinte nem lehetett több 10-15 méternél. A másik probléma az volt, hogy az általa vezetett hajón több kamera se működött megfelelően. 

Topal F. többször is elmondta, hogy ő elsősorban az általa vezetett hajón tartózkodó 238 ember testi épségét tartotta szem előtt. Nem volt tudomása arról, hogy emberek vannak a vízben, de ha lett volna, akkor is a saját utasait veszélyeztetve kellett volna manővereznie egy óriási, 135 méter hosszú hajóval, hogy segíteni tudjon a bajbajutottakon.

Címlapkép:MTI/Lakatos Péter

Címkék:
időjárás, idős, ukrán, hableány,