Elképesztő rekordok dőltek a magyarok kedvenc nyaralóhelyén: rengetegen üdültek itt 2023-ban

Pénzcentrum2024. január 11. 20:59

Horvátországban a tavalyi évben összesen 20,6 millió beutazó fordult meg, ami 9 százalékos növekedést mutat a 2022-es évhez képest. A beutazók között a magyarok száma is jelentősen megugrott, több mint 700 ezer honfitársunk választotta úticéljául a szomszédos országot.

Horvátországban a tavalyi évben összesen 20,6 millió beutazó fordult meg, és 108 millió vendégéjszakát töltöttek el az országban az eVisitor rendszere szerint. Az adatok 9 százalékos növekedést mutatnak a beutazás, és 3 százalékos bővülést a vendégéjszakák tekintetében 2022-hez képest. 

"Horvátország az elmúlt évben tovább szilárdította pozícióját az egyik legvonzóbb európai úticélként jelent meg az utazók körében. Ez nemcsak a turisztikai eredményekben, hanem más számokban is megmutatkozik, például az idegenforgalmi bevételekben, amelyek várhatóan szintén rekordot döntenek. Figyelembe véve a küldő piacok jelenlegi helyzetét, valamint a globális geopolitikai és makrogazdasági helyzetet, elmondhatjuk, hogy 2024 kihívásokkal teli év lesz. Ugyanakkor olyan év, amelyben a promóciós tevékenységeink és kampányainkon keresztül a fenntarthatóság és a minőség előmozdításával kívánjuk fenntartani a horvát turizmus versenyképességét” - jelentette ki Kristjan Staničić, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója.

Zágráb városában 2,5 millió vendégéjszakát regisztráltak az elmúlt évben, ami 13 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest. A kontinens többi részén összesen több mint 2,6 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami szintén 13 százalékos növekedést mutat 2022-hez képest. Az úti célokat tekintve az elmúlt évben a legtöbb vendégéjszakát Rovinjban, Dubrovnikban, Porečben, Splitben és Umagban regisztrálták.

A magyar adatokat tekintve 728.000 magyar beutazó érkezett Horvátországba, +21 százalékkal több, mint 2022-ben. A vendégéjszakák száma meghaladta a 3,5 milliót, ami 17 százalékal több, mint a 2022-ben. Februárban, májusban, októberben, novemberben és decemberben több mint 30 százalékos volt a növekedés 2022-hez képest. Jól látható, hogy már nemcsak nyáron keresik fel Horvátországot a magyar turisták, hanem egész évben, legyen szó városlátogatásról, kulturális kirándulásról vagy aktív turizmusról.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Horvátországba látogató magyar turisták többsége magánszálláson szállt meg (65 százalék), de a legnagyobb növekedés a szállodákban és a kempingekben történt - mindkettő 19 százalékkal több, mint 2022-ben. A Horvátországba látogató magyar vendégek 23 százaléka szállt meg szállodában, 11 százalékuk pedig kempinget választott. Közel 100 000 vendégéjszakát realizáltak a hajós turizmusban, ami igencsak kiemelkedőnek számít.

Az adatok szerint közel 90 ezer vendég köszöntötte az újévet Horvátországban, ami mintegy 12 százalékkal több, mint ahányan 2023 elejét köszöntötték az országban.

Címkék:
utazás, nyaralás, turizmus, horvátország, tengerpart, statisztika, növekedés, magyarok, vendégéjszaka,