Történelmi megállapodás született: Románia és Bulgária is belép a schengeni övezetbe

Portfolio2023. december 28. 09:52

Megállapodás született Románia és Bulgária schengeni övezetbe való belépéséről – írja a Portfolio román sajtóértesülésekre hivatkozva. A légi és tengeri határokon való kiterjesztés 2024 márciusában fog megvalósulni, míg a szárazföldi határok megszüntetésének időpontjáról 2024-ben tárgyalnak majd.  

Hivatalosan is bejelentette a román belügyminisztérium, hogy politikai megállapodás született Románia és Bulgária schengeni övezetbe való belépéséről. Marcel Ciolacu román miniszterelnök Facebook-bejegyzése szerint a megállapodásnak még két hivatalos jóváhagyásra van szüksége – az egyiknek az EU bel- és igazságügyi tanácsában miniszteri szinten, a másiknak pedig az Európai Tanácsban állam- és kormányfői szinten kell eldőlnie. Ehhez minden EU-tagállam egyetértésére szükség lesz – az ehhez szükséges tárgyalások december 28-án folytatódnak.

Sem a román belügyminisztérium közleménye, sem Marcel Ciolacu miniszterelnök posztja nem tartalmaz konkrét időpontot a szárazföldi határok eltörlésére vonatkozólag – ezzel kapcsolatban Ciolacu a tárgyalások 2024-es lezárásáról beszél – tehát könnyen lehet, hogy magára a határok megnyitására csak 2024 után kerül majd sor.

Az már az elmúlt hetekben körvonalazódni látszott, hogy Bulgária és Románia schengeni csatlakozása kétlépcsős lesz, tehát első körben csak a légi- és tengeri közlekedési szabad mozgás jogát kapja meg a két tagállam. Annak idején, 1997-ben Ausztria is így csatlakozott a schengeni övezethez német tiltakozás nyomán.

Címkék:
ausztria, európai unió, románia, schengen, európai tanács, bulgária, schengeni övezet,