Tízezrek életét keseríti meg ez a reptereken: végre elköszönhetünk a folyadékkorlátozástól?

Pénzcentrum2023. október 28. 14:00

Valószínűleg mindenki, aki repült már feltűnt, hogy a becsekkoláskor külön kis dobozba kell beletenni az elektromos eszközeinket, mint a telefon, laptop, tablet. A kérdés pedig jogos: miért is nem jó, ha ezeket a táskánkban hagyjuk, miért kell feltétlenül kipakolnunk? Erre kerestük most a választ.

A repülőgéppel való utazás gyakran stresszes élmény lehet, aminek talán leghosszabb – és egyben legkellemetlenebb – része a biztonsági átvilágítás. Ilyenkor a zacskókba csomagolt 100 ml-es palackokat és az elektromos cikkeket egyaránt ki kell pakolnunk a korábban gondosan, centiméterre kiszámolt táskánkból, sőt gyakran a cipőnket is le kell vennünk.

Ezzel pedig minden előtted és mögötted álló megtudja, hogy laptop vagy tablet van nálad, hiszen ezeket mind-mind külön tálcán kell elhelyezni. Majd embert meghazuttoló gyorsasággal összeszedni az átvilágítás végén és mezítláb próbálni keresni egy helyet, ahol összeszedhetjük magunkat.

Ez a jelenet pedig első ránézésre csak szükségtelen kellemetlenségnek tűnhet, holott nagyon fontos okai vannak. A laptop akkumulátora és más mechanikai alkatrészei ugyanis olyan anyagból készültek, amik túl sűrűek ahhoz, hogy a röntgensugarak hatékonyan áthatolhassanak rajta, különösen, ha a rendszer már régi – idézte Doug Drury-t, a CQUniversity Australia repülési osztályának vezetőjét a DailyMail.
A biztonsági szolgálat így nem tudja a beszkennelt képet arra használni, hogy megállapítsák rejt-e valamilyen veszélyt a csomag. Ahhoz pedig, hogy kézzel átvizsgálják a csomagot először meg kell jelölni azt, ami lelassít mindent. Egyszerűbb, ha eltávolítunk minden ilyen eszközt

– magyarázta Drury, hozzátéve, hogy a probléma alapvetően az, hogy a laptop a táskában lévő más tárgyakat is kitakarhat, amelyek veszélyesek lehetnek. Ha viszont külön tálcára kerül az átvizsgálás során minden megjelenik a monitoron, ami a csomagunkban van.

Hasonló szabály vonatkozik egyébként a kamerákra és tabletekre, illetve más elektromos készülékekre is. Azonban a hírek szerint már nem kell sokáig megtennünk ezt az extra lépést, ugyanis hamarosan megváltoznak a szabályok. Pont azért, hogy gyorsabb és hatékonyabb legyen a becsekkolás a reptereken.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Hollandiában is bevezettek már új, fejlettebb szkennereket, amelyek olyan röntgentechnológiát használnak, amik nagyfelbontású, 3D-s képet készítenek a poggyászunkról. Így azt a biztonsági szolgálat minden szögből megtekintheti azt, részletesebb képet kapva a táskánk tartalmáról.

Innentől kezdve ugyanis már 2 litert is felvihetünk, amit nem kell 100 ml-es palackokba tölteni. Ezt a szabályt pedig a hírek szerint az Egyesült Királyság legtöbb repterén már jövőre megszüntetik, ugyanis ezeknek a gépeknek az algoritmusai már képesek kiszűrni azokat a kétes elemeket, amik további vizsgálatot indokolnak – mint például a robbanóanyagokat. Vagyis erre a szabályra többé nem lesz szükség, és végre vihetünk magunkkal innivalót.

Címkék:
utazás, tablet, repülőtér, laptop, elektromos, ferihegy repülőtér, átvilágítás, szolgálat,