Ez az 5 megye vasárnap sem ússza meg a zivatart: kiadták a riasztást

Pénzcentrum2023. október 21. 17:11

Vasárnap a délutáni órákban délnyugat felől újabb hullámban érkezik csapadék, az eső, záporeső mellett zivatarok is előfordulhatnak. Zivatarok kialakulására előbb a Dunántúl és a Duna-Tisza közének déli területein mutatkozik esély, melyek az esti, éjszakai órákban észak, északkelet felé helyeződnek át. Az intenzívebb gócokat erős, viharos (általában 50-70 km/h) széllökések és felhőszakadás kísérhetik - írja holnapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A késő délutáni, esti óráktól kiemelten a délnyugati megyékben rövid idő alatt (1-3 óra) a lehullott csapadék mennyisége lokálisan meghaladhatja a 20-40 mm-t, de a napi csapadékösszeg területi átlagban is átlépheti a 20 mm-t. Emellett a Dunántúl keleti felében és a Duna-Tisza közén 15-20 mm környékén alakulhat a 24 órás csapadékösszeg - írták.

Vasárnap napközben a nyugati, délnyugati területeken, valamint az északkeleti országrészben alakulhat ki egy-egy zivatar melyeket lokálisan intenzív csapadék és szélerősödés kísérhet. Elsőfokú riasztás lesz érvényben Vas, Zala, és Somogy, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! - írják.

Még szombaton az éjszaka első felében sokfelé kell számítani további esőre, majd a második felében délnyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék és csökken a felhőzet. A déli, délnyugati szél általában élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. 

Címkék:
riasztás, utazás, időjárás, eső, zivatar, vasárnap, időjárásjelentés, meteorológia, csapadék, megye, országos meteorológiai szolgálat, időjárás előrejelzés,