Izraeli háború: a külügy továbbra sem ajánlja az országba utazást

Pénzcentrum2023. október 20. 08:29

A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata nem változtatott Izrael biztonsági besorolásán, így a beutazás az országba továbbra sem ajánlott.

Nem változott Izrael II-es (narancssárga), kiemelt biztonsági kockázatú országok közé sorolása. A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata a teljes bizonytalanság okán a beutazást ellenkező információig továbbra sem javasolja. Azt kérik, mindenki kísérje figyelemmel a szolgálat folyamatosan frissülő honlapját, és maradéktalanul kövesse a helyi hatóságok felszólításait.

A magyar külügy legszigorúbb figyelmeztetése az I-es, amikor a piros jelzés az utazásra nem javasolt kategóriát jelenti. Az ebbe a kategóriába tartozó országokban a személyi biztonságot közvetlenül veszélyeztető események tapasztalhatóak. A Gázai övezet ebbe a kategóriába tartozik.

A konzuli szolgálat ezért egyáltalán nem javasolja a Gázai övezetbe utazást, beleértve a Gázai övezettől 30 kilométeres sávban lévő izraeli területre való beutazást is. A Libanonból, Szíriából érkező rakéták elérhetik Izrael északi részét, így nem javasolt a libanoni határtól 10 kilométers sávba, a Golán-fennsíkra sem beutazni. Kerülni kell ezen felül a szíriai határ mentén is a közlekedést. Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy ez mindenkinek a saját felelőssége, a szolgálat csak nagyon korlátozott mértékben, vagy egyáltalán nem tud segítséget nyújtani.

Csak halaszthatatlan esetben tanácsolják Kelet-Jeruzsálem és környékének látogatását is. Az óvárosban és néhány negyedben kiéleződhetnek a feszültségek, lezárhatják az óvárost. Azt tanácsolják, akinek mégis utaznia kell, kerülje a tömeget, a demonstrációkat. Péntektől szombat estig általában többen látogatják a szent helyeket, ahol atrocitások és rendőri beavatkozások is előfordulhatnak. Azokon a területeken, ahol vegyesen élnek izraeliek és arabok, váratlan tömegmegmozdulásokra lehet számítani, ezek látogatása sem javasolt.

Címkék:
otthon, utazás, külügyminisztérium, magyarok, izrael, utasbiztonság, háború, palesztina, gázai övezet,