Brutális áremelés jöhet a magyar turizmusban: kevesen számoltak azzal, ami most készülődik

Pénzcentrum2023. október 9. 14:00

A TKI index 2023. szeptemberben -3 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket a szezon végeztével enyhén romlónak érzékelik. Az index 3 ponttal csökkent a kilencedik hónapban, mely elmarad az augusztusi növekedés mértékétől. Így 4 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét.

Mindhárom alágazatban csökkent az index, legnagyobb mértékben (7 ponttal) a szálláshely szolgáltatásban. A TKI index alszektorok szerint 2022. május - 2023. szeptember (pont) Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)

A TKI index szeptemberben kissé magasabb volt a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgál-tatási szektor konjunktúraindexénél (-5 pont), illetve magasabb a nemzet-gazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexnél (-9 pont). A szolgáltatási szektor konjunktúraindexe stagnált szeptemberben. Ágazatok konjunktúraindexe 2022. április - 2023. szeptember (pont) Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)

A régiók közül egyedül Közép-Magyarországon pozitívak a kilátások, míg a többi régió vállalkozásai stagnálásközeli állapotot vagy dekonjunktúrát jeleztek (TKI: -1 és -19 között). A turisztikai cégek 52%-a a működési költségei növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten. Az átlagos növekedés 35%-ot tett ki (ez magasabb az augusztusban mért 31%-nál).

2023. szeptemberben a turisztikai cégek 68%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten, 31%-uk nem változtatott az árakon, míg csökkenést 1% jelzett. Az áremelkedés átlagosan 13%-os volt az előző év azonos időszakához mérten. Vagyis a működési költségek és a szolgáltatási árak emelkedése közötti olló immár két hónapja újra nyílik. Árak és működési költségek változása az előző 3 hónapban az előző év azonos időszakához mérten - 2022. május - 2023. szeptember (%) Forrás: GKI

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szeptemberben a turisztikai cégek 9%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát (júliusban 15%, augusztusban 12% volt ez az arány), 89%-uk nem változtat az árakon, míg csökkentést 2% jelzett. A turisztikai cégek 6%-a a közelmúltban is emelt árat és a közeljövőben is emelni fog (mely arány 5 százalékponttal csökkent augusztushoz képest).

Címkék:
utazás, turizmus, szeptember, cégek, index, forrás, gki, turisztika, cégek beszámolói,