Megszólalt a budapesti önkormányzat: kiderült az igazság a fülöp-szigeteki buszsofőrökről

Pénzcentrum2023. október 6. 08:58

Nem jó irány a külföldi munkaerő alkalmazása, ezért a saját tulajdonú cégeknél ezt mindenképpen ki fogjuk zárni – jelentette ki Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a fővárosi BKK járatokon bevetni szándékozott Fülöp-szigetekről érkező buszsofőrökkel kapcsolatban.

A BKV esetében szóba sem jöhet külföldi munkavállalók foglalkoztatása – nyilatkozta a Népszavának Kiss Ambrus, miután a portál csütörtökön megírta, hogy Fülöp-szigetekről toboroz buszsofőröket a BKK külsős szolgáltatója, a fővárosban 450 buszt üzemeltető ArrivaBus Kft. A főpolgármester-helyettes hozzátette:

külsős szolgáltató esetén, ahol nem a főváros a munkáltató szigorúan számon fogják kérni az üzembiztonsági és utastájékoztatási követelmények betartását. Megjegyezte azt is, nem az utasoktól várják el a kielégítő kommunikációhoz szükséges nyelvtudást.

A felvetésre, mely szerint kölcsönzött munkaerő nélkül esetleg nem lesz elég buszvezető a szakpolitikus azt válaszolta, hogy a vállalkozó szerződésben vállalta a szolgáltatás üzemeltetését, így utólag nem állhat elő azzal, hogy nincs hozzá elég munkavállalója.

A lap megkereste az ügyben a ArrivaBus Kft.-t, akik korábbi válaszukat kiegészítve elmondták, a fővárosi közösségi közlekedésben mindennapossá vált a sofőrhiány, sőt, világszintű jelenség. A szolgáltatás folytonosságának biztosításához a toborzó kampány részeként októberben 20 Fülöp-szigeteki járművezető kezdi meg a képzési programot, de leghamarabb 2024 januárjában állnak munkába.

Gondosan kiválasztott vonalakon, angol nyelven beszélő diszpécserek támogatása mellett teljesítenek majd szolgálatot. A célunk az, hogy továbbra is biztosítsuk a budapesti buszközlekedés zavartalan ellátásában vállalt feladatunkat

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– írták. Végül hozzátették, ugyanakkora bért kapnak a külföldi munkavállalók, mint a magyarok. Szerintük a Fülöp-szigeteki járművezetők azért jönnek ide, hogy támogassák Budapest közlekedésének zavartalan működését. Erre a jelenleg hatályos törvények lehetőséget adnak.

Címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi

 

Címkék:
utazás, bkk, külföldi, munkavállalók, szolgáltatás, fővárosi önkormányzat,