Kegyetlen lépésre szánta el magát Horvátország: durván megdrágulhat a magyarok nyaralása

Pénzcentrum2023. szeptember 29. 19:04

A Horvátországba utazók számára a jövőben drágább lesz a nyaralás. A kormány idegenforgalmi adót akar bevezetni a tömegturizmus elleni küzdelem jegyében – legalábbis a tervek szerint. Idegenforgalmi adó bevezetése legkorábban 2025-ben valósulhat meg, a pontos összeg még nem ismert. Az így keletkező extra bevételeket környezetvédelemre fordítják majd.

Horvátország az egyik legnépszerűbb európai üdülőhely, déli szomszédunk turizmusa évek óta virágzik, a 2023-as év pedig még új rekordot is hozhat - jelentette a horvát turisztikai minisztérium.

A tömegturizmus azonban a kormány szerint komoly problémákkal is jár. Többek között az infrastruktúra nem bírja a rohamot, egyre nagyobb gondot okoz a szemétszállítás, és a nyártól távol eső, újonnan épült üdülőtelepek kihasználtsága hónapok óta túl alacsony. A fenntarthatóság kérdése egyre sürgetőbbé válik -írja az ADAC.

A kormány jelenleg egy átfogó idegenforgalmi törvényt dolgoz ki, amelyben az üdülési illeték csak egy intézkedés a sok közül. Az ebből származó bevételt a környezetvédelem javára kívánják fordítani. A jelenlegi tervek szerint az idegenforgalmi adót kizárólag azokon a területeken vezetnék be, amelyek különösen megszenvedték az turista-boom negatív hatásait, a tengerparti régiók és a szigetek. A bevezetés 2025 előtt nem várható.

Az még nem világos, hogy az illetéket miképp fogják kiszámítani, de várhatóan az összeg a szállás típusától és az éjszakák számától függ majd, de azt nem lehet tudni, hogy vajon egyszeri díjról van szó, amelyet a belépéskor szednek majd be úgy, mint Velencében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Idén még könnyebb Horvátországba utazni

A nyaralóboom fő oka, hogy Horvátország az év eleje óta a schengeni övezet része, a határellenőrzés és így a hosszú várakozási idő megszűnt a turisták számára. Ráadásul az euró felváltotta a korábbi valutát, a kunát, ami szintén megkönnyíti az utazást az eurózónából

Drasztikus áremelkedések

A horvát kormány is elismeri, hogy az új helyzet új problémákat is hozott magával. Az utóbbi időben például több panasz érkezett a meredeken emelkedő árak miatt. "Tisztában vagyunk ezzel" - mondja egy minisztériumi szóvivő. Szerinte azonban ez kevésbé a valutaátállásnak, mint inkább a globális inflációnak köszönhető. "Sajnos olyan esetek is előfordultak, amikor az euró bevezetését használták fel ürügyként az áremelkedésre". Az ilyen "tisztességtelen gyakorlatokat" az illetékes hatóságok figyelemmel fogják kísérni -ígérik.

Címkék:
kormány, nyaralás, euró, horvátország, magyarok,