Fogadjunk, hogy ezt nem tudtad: ilyenkor tilos a Balatonban fürdeni - táblára tették a szabályt

Pénzcentrum2023. augusztus 17. 19:30

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság minden év április 1. és október 31. között üzemelteti a viharjelző rendszereket a Balatonon, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő-tavon. Az alábbiakban ismertetjük, hogy mi a teendő a különböző szintű viharjelzések idején.

A viharjelző rendszernek három fokozata van, melyből az első az Alaphelyzet: ez akkor van érvényben, ha a széllökések várhatóan nem haladják meg a 40 km/h sebességet.

Elsőfokú viharjelzés lép érvénybe akkor, ha a szél egy órán belül meghaladhatja a 40 km/h sebességet. A part mentén ilyenkor már láthatjuk a sárga fényjelzéseket, melyek percenként 45 alkalommal villannak fel. A vízben tartózkodás ilyenkor még nem tilos, ám a parttól maximum 500 méterre szabad eltávolodnunk. Fontos megjegyezni, hogy ez a korlátozás nem csak a fürdésre, úszásra vonatkozik, hanem a vízibiciklikkel, csónakokkal, egyéb felfújható eszközökkel való vízben tartózkodásra is.

Amennyiben a szél erőssége eléri vagy meghaladja a 60 km/h sebességet, életbe lép a Másodfokú viharjelzés. A fényjelzések ilyenkor már 90-szer villannak fel percenként, továbbá tilos úszni, fürdeni, de még csónakkal vagy más vízi sporteszközzel sem tartózkodhatunk a vízben.

A Balaton helyzete annyiban különbözik a többi tóétól, hogy kiterjedt területe miatt annak medencéjét három részre osztották, így a fürdőzők pontosabb jelzést kaphatnak az adott partszakasz éppen aktuális helyzetéről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Néhány nappal ezelőtt egyébként a Magyar Rendőrség is kitett egy videót a balatoni viharjelző rendszerrel kapcsolatban:

Címkék:
Balaton, fürdőzés, katasztrófavédelem, viharjelzés, velencei-tó, tisza-tó, fertő-tó,