Tényleg óriási a visszaesés a Balatonnál? Kiderült az igazság a magyar tengerről

Pénzcentrum2023. augusztus 9. 09:16

A balatoni turizmussal kapcsolatban a szállodások visszaesésről, míg a kormány rekordmagas látogatottságról beszél. A szakemberek szerint ennek két oka van: az egyik a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) alá tartozó adatszolgáltató rendszer, a másik pedig az, hogy másról beszél a szakma és másról a turisztikai ügynökség.

Korábban az államnak fogalma sem volt arról, hogy milyen forgalmak bonyolódnak a kereskedelmi szálláshelyeken, az csak néhány éve vált kimutathatóvá a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) – írja a 24.hu. Az NTAK segítségével megindult a szektor kifehérítése, valamint olyan forgalmak is láthatóvá váltak, melyekre korábban nem volt rálátás. Ezek azonban nem minden esetben jelentenek valós többletet, sokszor csupán látszólag jelentik a forgalom növekedését.

Ezzel szemben július elején Flesch Tamás, a szállodaszövetség elnöke a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adataira alapozva nyilatkozott úgy, hogy az idei szezonban harminc, de akár negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a Balatonnál. Ő akkor a belföldi turizmus és a szállodaipar stagnálásáról és visszaeséséről beszélt.

Holczer Ágnes, a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetségének elnöke elmondta a lapnak, hogy a különbség az adatgyűjtés módszertanából és azok publikációjából adódik. A turisztikai szakember szerint például ha sokan mennek a Balatonra, de rövid időre, akkor lehet azt mondani, hogy megugrott a vendégszám, noha elképzelhető, hogy összességében végül kevesebb vendégéjszakát töltöttek a tónál. A vállalkozók viszont utóbbira, tehát a vendégéjszakák számára fókuszálnak, mivel az szorosabb összefüggésben áll a bevétellel és a jövedelmezőséggel.

Címkék:
Balaton, turizmus, belföldi turizmus, vendégéjszaka, mtü, szállodaipar,