Itt a vízügy rendkívüli bejelentése: jön az árhullám, erre kell készülni a Duna pesti szakaszán

Pénzcentrum2023. augusztus 7. 12:31

A múlt hét utolsó napjaiban jelentős mennyiségű eső hullott az országban, ennek következtében több folyó is megáradt.

A múlt hét utolsó napjaiban jelentős mennyiségű eső hullott elsősorban a Traun-Enns, a Rába-Répce, a Mura, a Felső-Dráva, a Zagyva-Tarna, valamint a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén – írja az infostart.hu az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása alapján. A ciklon várhatóan még kedd reggelig térségünkben marad, ezért további számottevő mennyiségű csapadékra kell számítani elsősorban a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén. A Mura egyes részvízgyűjtőin 12-15 mm-rel esett több csapadék a korábban vártnál.

A Rába Szentgotthárdnál szombat hajnalban 476 cm-rel, III. fokú készültség mellett tetőzött. A folyó Körmendnél is megközelítette a rekordvízállást vasárnap kora reggel, de attól 15 cm-el elmaradva 505 cm-es vízállással tetőzött. A Rönöki- és a Rábagyarmati-záportározó szombat éjjel üzembe lépett, a tározóban visszatartott árhullám következtében a településeket nem öntötte el a víz.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján olvasható előrejelzés szerint a Duna is árad, a Budapestnél hétfő reggel mért 237 centi augusztus 9-re várhatóan 497 centire fog emelkedni. Ha minden az előrejelzések szerint alakul, akkor nem lesz szükség a rakpartok lezárására. Ugyanakkor Óbudán a római-parti Plázs területe várhatóan víz alá kerül, ezért a szabadstrandot lezárták, az árhullám levonulásáig az nem látogatható.

Címkék:
duna, árvíz, áradás, eső, csapadék, országos vízügyi főigazgatóság, rakpart,