Bajban a MÁV: minden tizedik vonat legalább 5 percet késik, nem bírják a tempót az elavult vonatok

Pénzcentrum2023. augusztus 3. 08:33

Nagy bajban a MÁV: jelenleg minden tizedik vonat legalább 5 percet, minden huszadik pedig 15 percnél is többet késik. A helyzetet súlyosbította a vármegyebérlet bevezetése.  

A MÁV-Start hálózatán jelenleg minden tizedik vonat legalább 5 percet késik, míg minden huszadik negyedóránál is többet – összegzi a 2023-as év első 5 hónapjának adatait a G7. A hírportál szerint a vármegyebérlet bevezetése kegyelemdöfésként hatott a rossz állapotban lévő vasúti flottára.

Nemzetközi összevetésben csak 2018-ra érhetők el európai adatok a vasúti késesekről, ráadásul ezek is más módszertant követve készültek, ám a cikk szerint az mégis kijelenthető, hogy a magyarországi vonatok késnek az egyik legtöbbet Európában.

Látványos hatással járt a vármegyebérletek május 1-től való bevezetése, ebben a hónapban ugyanis minden vonatkategóriában megugrott a késések száma: az áprilisi 69 százalékos pontosság júniusra 51 százalékra süllyedt. A késéseket az okozza, hogy kevés a vasúti jármű, illetve a meglévők is nagyon elavultak. Például a V43-as (430-as) mozdonyok átlagosan 53 évesek.

 
Címkék:
máv-start, vasút, késés, infrastruktúra, vonatok,