Tömegek hagyják el Budapestet ezért a megyéért: vajon mit tudhatnak itt?

HelloVidék2023. július 19. 08:17

Bács-Kiskun megye gazdag természeti kincsekben, és programokból sem lesz hiány. Vajon miért indult el ennyi magyar idén, hogy felkeresse?

Bács-Kiskun vármegye területileg az ország legnagyobb megyéje, kulturális és természeti kincsekben egyaránt bővelkedik. A megye büszke arra, hogy Petőfi Sándor, a puszta költője itt született, és életének meghatározó állomásai ide kötik. 2023-ban különösen fontos ez, hiszen idén 200 éve született a nagyvilágban legismertebb, legtöbb nyelvre lefordított magyar költő. Az emlékév számos programot és érdekességet tartogat annak, aki ide látogat, és a megye turizmusának számai azt mutatják: egyre többen teszik ezt meg az országból. A HelloVidék cikkében azt is megmutatja, hogy miért éri meg.

Olyannyira sík ez a vidék, hogy a legalacsonyabb és legmagasabb pontja között mindössze 80 méter a szintkülönbség. A napsütéses órák száma az országos átlaghoz képest magas. A vármegye az ország legnapfényesebb területei közé tartozik. Korán kitavaszodik. A homokon a hőérzet más, hiszen hidegebbnek vagy melegebbnek érezzük a valóságosnál a levegő hőmérsékletét.

A rónaságot a Kiskunságtól egészen a Bácskáig bejárva megkóstolhatjuk a homoki borokat, a pálinkák zamatát érezhetjük a szánkban, a bajai halászlé vagy kunszentmiklósi birkapörköltben a kalocsai paprika semmihez sem hasonlítható íze köszön vissza, ahogy sok más hagyományos alföldi ételben is. A délibábon túl vannak itt gyógyító vizek, meseszép vízpartok, folyók, tavak, a pusztában magányosan álló tanyák, míves épületek, templomok, zarándokhelyek, ahol csodatévő forráshoz járnak a hívek.

Címkék:
utazás, megye, kecskemét, természettudomány, természet, megyeszékhely, megyei jogú város, megyeszékhelyek, megyei jogú városok, vármegye, természeti,