Hatalmas zivatarfelhő ér el 16 megyét a hétvégén: jégesőre, szélre, felhőszakadásra készülhetnek

Pénzcentrum2023. június 30. 09:15

Pénteken az ország döntő részén veszélyes időjárási jelenség nem várható. A késő délutáni, esti órákban az északnyugati határ menti területeken egy-egy zivatar előfordulhat - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Szombatra azonban megérkezik nyugat felől a zivatar és a fél országban felhőszakadásra is számítani kell. Vasárnapra pedig elérik az ország keleti megyéit is a zivatarok. Mutatjuk, melyik megyékben lesz érvényben elsőfokú figyelmeztetés a hétvégén.

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, amit fátyol- és gomolyfelhők vegyesen zavarhatnak - írja a met.hu. Csapadék általában nem lesz, de délután, este a nyugati határszélre besodródhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A Dunántúlon a déli szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között várható. Késő estére 19 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hétvégén azonban megérkeznek hazánkba a zivatarok, több helyen lehet felhőszakadás is.

A szombati zivatarveszély érinti a Dunántúl teljes területét, továbbá Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés vármegyéket. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! Felhőszakadás szintén a Dunántúlon, valamint Bács-Kinskunban várható - intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Loading...

Vasárnapra a zivatar átvonul keletebbre és Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben kell villámlásra, szélre, jégesőre számítani. Felhőszakadásra nincs érvényben figyelmeztetés vasárnapra.

Címkék:
utazás, időjárás, zivatar, hétvége, felhőszakadás, napsütés, időjárásjelentés, csapadék, idő, jégeső,