Nagy változik élesedik az időjárásban: ilyen veszélyjelzést eddig még nem látott Magyarország

Pénzcentrum2023. június 19. 19:27

Közeleg az idei szezon első hőség periódusa, így nem árt átismételni az idén bevezetett, a következő napokban először alkalmazandó változásokat - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. "Az egyértelmű és egységes kommunikáció jegyében az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző rendszerében a figyelmeztető előrejelzéseket ezentúl a HŐSÉG helyett MAGAS KÖZÉPHŐMÉRSÉKLETRE adjuk ki" - írták a Facebookon. 

"A változás annak érdekében történt, hogy egyértelműsítsük, hogy a HŐSÉGRIASZTÁST Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője, az országos tisztifőorvos rendeli el figyelembe véve az OMSZ előrejelzéseit, veszélyjelzéseit. Az elnevezésben a változtatásokat már elvégeztük a veszélyjelző rendszerben és a térképeken, illetve frissítettük a kritériumrendszert is" - írta a meteorológiai szolgálat.

Az alábbi változtatásokat történnek ezek alapján a veszélyjelzések kiadásakor:

  • Magas hőmérsékletre vonatkozó elsőfokú figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen 25 és 27 fok között várható.
  • Második szintű figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen 27 és 29 fok között várható.
  • A figyelmeztetés legmagasabb szintje, amikor a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen 29 fok fölött várható.

Közeleg az első hőhullám

Érkezik az idei szezon első hőhulláma, de pénteken hidegfront hatására néhány Celsius-fokkal visszaesik a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délutáni videójából. Kuntár Roland meteorológus elmondta: a következő napokban nagyon meleg időre kell számítani, napról napra egy-két Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet, és ez kitart péntekig. Hozzátette: jelenleg a Kárpát-medencét meleg levegő tölti ki, amely nagyrészt száraz, de ahol kedvezőek a nedvességi viszonyok, ott kialakulhatnak zárporok, zivatarok a hét közepén is.

Pénteken azonban nyugat felől egy hidegfront érkezik, amelynek hatására nagy területen alakulhatnak ki záporok, zivatarok, akár heves zivatarok is. A hidegfront hatására néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet a hét végére, és hűvösebbre fordul az idő - tette hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
időjárás, hőség, zivatar, hidegfront, zápor, időjárásjelentés, meteorológia, szezon, hőségriasztás, országos meteorológiai szolgálat, veszélyjelzés,