Villámzáporokkal búcsúzik a május: ezek a megyék ma sem ússzák meg az esőt

Pénzcentrum2023. május 23. 13:46

Ma a déli óráktól már a napi menettel az alföldi területeken is kialakulhatnak zivataros gócok, majd egy közeledő hidegfront hatására észak, északnyugat felől egyre inkább megnő a zivatarok kialakulásának valószínűsége. A fronthoz kapcsolódóan zivatarok előbb az északnyugati és Északi-középhegység térségét érinthetik, majd fokozatosan a középső, és a keleti országrészre is átterjedhetnek - írja a met.hu. A legerősebb cellákat viharos (> 60-70 km/h-s) széllökés, jégeső (~ 1-2 cm) és intenzív csapadékhullás (15-20 mm, de lokálisan akár > 20 mm) kísérheti. A zivatartevékenység éjszakára sem szűnik meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra elsőfokú riasztást adott ki zivatarveszély miatt. Zivatar esetén az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! Továbbá 11 megyében felhőszakadás veszélye miatt szintén elsőfokú riasztás van érvényben. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg  és Vas vármegyékben lehet felhőszakadással számolni. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Szerdán is kedvezőek maradnak a feltételek zivatarok kialakulásához, elsősorban a Dunántúl déli felén illetve az északkeleti, keleti harmadban. A legerősebb cellákat felhőszakadás (> 20 mm) is kísérheti - írták.

Címkék:
utazás, időjárás, magyarország, eső, zivatar, déli, felhőszakadás, zápor, felhő, dunántúl, keleti, zivatarok,