Tovább lóg a levegőben a HÉV-ek sorsa: mi lesz így a több százezer ingázóval?

Pénzcentrum2023. május 15. 09:37

Az illetékes minisztérium szerint uniós pénz kellene hozzá, érdemi döntés viszont anélkül sem született. Naponta több millió embert érint.

Bár már évek óta napirenden van az elővárosi és budapesti HÉV-vonalak fejlesztése, még mindig nem döntöttek arról, hogy egyáltalán megindítják-e a ráncfelvarrást - írja a Népszava. A lap természetesen megkérdezte az ügyben illetések Építési és Beruházási Minisztériumot, akik viszonylag gyorsan rövidre zárták a kérdést.

A tárca álláspontja az, hogy az uniós források érkezése esetén mintegy 1400-1500 milliárd forint értékben valósulhatnak meg beruházások a kötöttpályás közlekedésben. Ebben prioritást élvez a budapesti HÉV-fejlesztés, de hogy ez pontosan mikor is indulhat el, feltételezve hogy hamarosan tényleg megkapja Magyarország az uniós forrásokat, még csak érdemi döntés sem született - annak ellenére, hogy minden nap több százezres, de inkább milliós utastömeg használja a HÉV-vonalakat.

 

borítókép: Jászai Csaba, MTI/MTVA

Címkék:
utazás, hév, bkk, bkv, Budapest, unió, tömegközlekedés, minisztérium, uniós támogatás, döntés, budapesti tömegközlekedés, uniós támogatások,