Indul a roham a Balatonra: mindenki ide foglal most nyaralást, mit tudhatnak?

Pénzcentrum2023. május 2. 09:03

Elképesztő, mennyien foglaltak szállást nyárra a Balatonra: már most negyedével többen foglaltak nyaralást, mint egy évvel korábban. Az árak a legnagyobb hazai szállásportál szerint 5-30 százalék között emelkedtek. Horvátországba még nagyobb, 81 százalékos a foglalások növekedése tavalyhoz képest.

Az előfoglalások alapján zsúfolt balatoni szezon elé nézünk, a Szallas.hu szerint időarányosan 24 százalékkal több a foglalás a magyar tengernél, mint tavaly - írja a Világgazdaság. Ugyanakkor elképzelhető, hogy csak azok lettek többen, akik igyekeztek jóelőre lefoglalni a nyaralást, és előbb is startoltak a kedvezmények.

Ami a drágulást illeti: Hajdúszoboszlón 22 százalékkal, Pécsen és Siófokon csaknem 20 százalékkal drágultak a szállások. A legnagyobb drágulás, 30 százalékos, Budapesten volt. Balatonfüreden 5,5 százalékos az éves árváltozás, és 10 százalék alatti Hévízen is, de hozzá kell tenni, hogy ezeken a településeken a legmagasabbak a fejenkénti átlagárak egy éjszakára. 

Ami Horvátországot illeti: az április 20-ig beérkező foglalások darabszámban 81 százalékos növekedést mutatnak időarányosan tavalyhoz képest.  Legjellemzőbben 5-7 éjszakára mennek a tengerhez a magyarok, a szállásuk átlagosan 12 ezer forintba kerül fejenként naponta. A legvonzóbb úti cél az Isztriai-félsziget, a Krk sziget és a Dalmácia–Split régió, a Szallas.hu adatai szerint ezen belül Vir, Crikvenica és Njivice a legnépszerűbb település.

Címkék:
utazás, nyaralás, Balaton, horvátország, drágulás, áremelés, szállás, előfoglalás, szállásfoglalás,