Kiadták a riasztást ebben a 10 vármegyében: zivatar és felhőszakadás mossa el a szép időt

Pénzcentrum2023. április 12. 18:34

Holnap a késő délutáni, esti óráktól főként a Dunántúl déli és középső részein, egy észak-déli összeáramlási zóna mentén zivatarok kialakulására lehet számítani. A zivatarokat szélerősödés (~50-60 km/h), intenzív csapadék (10-20 mm), esetleg kisméretű jég (< 1 cm) kísérheti - írja a met.hu. Csütörtökön reggel nyugat felől csapadékzóna érkezik, melyből péntek reggelig a nyugati vármegyékben több helyen 20 mm-t meghaladó csapadék várható.

Győr-Moson-Sopron, Vas vármegyékben eső, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém vármegyékben zivatar miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat csütörtökre. Zalában pedig eső és vihar is várható, vagyis 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat és zivatar alakulhat ki, amikor az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Frontrendszer és mediterrán ciklon is érkezik a Kárpát-medence fölé, hatásukra a hét további részében több hullámban számíthatunk csapadékra - előbb a Nyugat-Dunántúlon, majd pénteken már nagy területen - írták. Mivel hullámzó frontrendszer érkezik, emiatt a melegre és a hidegre érzékenyek szervezetét egyaránt megviselheti az időjárás. Leggyakoribb panaszként fejfájás jelentkezhet, nehézkesség válthat a koncentrálás, vérnyomás panaszok is előfordulhatnak.

 

Címkék:
riasztás, utazás, időjárás, eső, zivatar, felhőszakadás, meteorológia, csapadék, nyugat, esőzés, országos meteorológiai szolgálat, humánmeteorológia, zivatarok,