Fontos változások élesednek Balatonnál: ez minden ott lakót, nyaralót, helyi vállalkozót érinthet

HelloVidék2023. március 29. 08:15

Nemrég elkészült a Balaton Kiemelt Térség fejlesztési programjának végrehajtási terve, amelyet a térségben élő szervezetek, önkormányzatok, civil szervezetek, magánszemélyek, igazgatóságok, kutatóintézetek, ügynökségek, helyi közösségek és kapcsolódó minisztériumok mind véleményezhettek. A véleményezők rámutathattak az egyedi adottságokra, lehetőségekre és fennálló problémákra. A HelloVidék összegyűjtötte, mik a balatoni társadalom és gazdaság szükségletei és céljai.

Helyi válaszokat adna a 21. század globális kihívásaira a Balaton Kiemelt Térség fejlesztési programja, amiben fontos szerepet kap a következő időszakban a természetesség, a megújuló képesség, az egészség és a fenntarthatóság. Negyven oldalas táblázatban foglalták össze a Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén a vélemények feldolgozását. Milyen problémákba ütközik és okoz a nádas irtás a magyar tengernél? Miért fontos a zöldhomlokzatok szorgalmazása? Hová kerülhetnek a most még hiányként feltüntetett WC-k és vizesblokkok a balatoni partokon? Rengeteg kérdésre születhetnek válaszok az elkövetkező időszakban.

A Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége például a horgászturizmus színvonalának emelése érdekében a következő kéréseket intézte a tanácshoz:

  • 30-35 kilométerenként több száz fős horgászcsónak kikötők létrehozását.
  • Településenként 2-3 csónak menhely kialakítását.
  • A szabad partszakaszokon a szükséges infrastruktúra kialakítását és bővítését (parkoló helyek, WC-vizesblokk).
  • Településenként kerüljön kialakításra sólyázó, csónak berakó hely, a szükséges parkolási lehetőséggel együtt.
  • Főszezoni (strandszezoni) időszak kivételével a fürdőhelyeken történő horgászat engedélyezése, ha lehetőség van rá, akár éjszakaihorgászat főszezonban.

Azonban nem csak a horgászok éltek a véleményezés lehetőségével. A teljes cikk a Balaton térség jövőjéről a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
nyaralás, Balaton, fejlesztés, vidék, régió, tervezet, vállakozás, vállalkozók, lakóhely,