Újabb hatósági árat vezetett be a kormány: itt a friss rendelet, mutatjuk a részleteket

Pénzcentrum2023. január 26. 09:04

Hatósági árat vezettek be a taxitarifákra egy kormányrendelettel. A főváros szerdán szavazott meg díjemelést, viszont rugalmasabbá tette volna az árszabályozást, ami állítólag nem tetszett a taxis szervezeteknek.

A kormány hatósági árat vezetett be a taxitarifákra. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a vészhelyzet ideje alatt nem lehet változtatni a rendelet kiadásának napján hatályos tarifán. A kormány az Ukrajna területén zajló fegyveres konfliktusra és humanitárius katasztrófával indokolta a lépést.

A települési önkormányzat a hatósági ár mértékét megváltoztathatja, de csak rögzített árat állapíthat meg, legmagasabb hatósági ár nem alkalmazható. Mindez azért érdekes, mert mint lapunk is megírta, a Fővárosi Közgyűlés szerdán eleget tett a taxisok kérésének, díjemelést szavazott meg. Ugyanakkor az árszabályozás rugalmasabbá vált volna, ezért az új tarifákat középárként határozták meg, melytől felfelé és lefelé is 10 százalékkal el lehet térni.

A Világgazdaság szerint viszont a taxisoknak ez nem tetszett, és a kormánytól azt kérték, hogy maradjon meg a hatósági taxiár Budapesten, attól ne lehessen eltérni - írta a Világgazdaság. A lap hozzáteszi, hogy a budapesti taxisok jelentősebb áremelést szeretnének 2023-ban annál, mint amit a főváros előterjesztett, úgy látják, hogy a 10 százalékos áremelésre már decemberben szükség lett volna, majd tavasztól egy újabbra.

Címkék:
kormány, taxi, taxirendelet, főváros, rendelet, taxisok, hatósági ár,