Ez volt a világ valaha mért legmelegebb nyolc éve: ezután csak még rosszabb lesz

MTI2023. január 15. 17:03

A tavalyi év volt az ötödik vagy a hatodik legmelegebb év a mérések kezdete óta, a 2014 óta eltelt nyolc esztendő pedig a valaha mért legmelegebb nyolc év volt a világon - közölte csütörtökön a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Az ENSZ szakosított szervezetének - az éghajlatváltozással foglalkozó európai Copernicus program, az amerikai meteorológiai hivatal (NOAA) és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) adatait felhasználó - jelentése szerint az emelkedő hőmérsékletek tendenciája folytatódik, mivel rekordmennyiségű üvegházhatású gáz található a légkörben.

A Meteorológiai Világszervezet nem sorolta be a 2022-es évet, mert az egyes évek között gyakran olyan kicsik a különbségek, hogy nehéz őket pontosan rangsorolni. A WMO hat kategória szerint végzi a besorolást, egyesek szerint a tavalyi év az ötödik, míg mások szerint a hatodik legmelegebb esztendő volt.

Az iparosodás előtti időszakhoz viszonyított (1850-1900) 1,15 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedéssel a 2022-es esztendő nem döntötte meg a 2016-os év 1,3 Celsius-fokos rekordját. Ez feltehetően a La Nina csendes-óceáni időjárási jelenségnek tudható be, amely hőmérsékletcsökkentő hatású.

A tavalyi év volt a nyolcadik egymást követő olyan esztendő, amelyben a globális átlaghőmérséklet legalább 1 Celsius-fokkal meghaladta az 1850-1990 között feljegyzett adatokat.

A globális átlaghőmérséklet 2013 és 2022 között 1,14 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtti időszakénál. A WMO jelentése szerint 2011 és 2020 között a növekedés 1,09 Celsius-fokot tett ki.
Európában 2022 a második legmelegebb valaha feljegyzett esztendő volt, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Olaszországban is új rekordok születtek az átlaghőmérséklet terén a Copernicus program szerint.

Petteri Taalas, a WMO főigazgatója felhívta a figyelmet azokra a nehézségekre, amelyeket 2022-ben Kínában, Európában, Dél-Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint máshol tapasztalt rekordmeleg, illetve az Afrika szarván tapasztalt tartós szárazság jelentett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kánikulák és aszályok korábban is léteztek, de az általános éghajlatváltozás miatt az extrém időjárási jelenségek egyre súlyosabbak és sűrűbbek lesznek.

Petteri Taalas hangsúlyozta a természeti katasztrófákra való felkészülés fontosságát. Az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27) António Guterres ENSZ-főtitkár több mint 3 milliárd dolláros tervet jelentett be, amellyel 2027-ig világszerte előrejelző rendszereket lehet kiépíteni.
Jelenleg csak a 193 tagállam fele rendelkezik ilyen rendszerrel, "ami tovább súlyosbítja a gazdasági és emberveszteségeket" - írta az WMO főigazgatója.

Címkék:
időjárás, klímaváltozás, időjárásjelentés, meteorológia, globális, extrém, celsius, klímaválság, szélsőséges időjárás,