Súlyos pénzeket spórolhatsz a fapados repjegyeken: ez a trükk a Ryanairnél, WizzAirnél is működik

Pénzcentrum2023. január 11. 19:06

A fapados légitársaság szolgáltatásainak igénybevétele szuper módja lehet annak, hogy pénzt takarítsunk meg utazáskor, különösen, ha tudjuk, milyen rejtett költségekre kell figyelni foglaláskor. Összeszedtük, mi mindenre érdemes figyelni a tavaszi, vagy akár már a nyári  kiruccanás tervezésekor.

Hiába rohan az infláció, hiába nőnek folyamatosan az árak, az utazás iránti vágy nem szűnik az emberekben: ez támasztják alá a tavalyi év második félévének adatai is. És nem csak a közeli desztinációk népszerűek, de a távolabbi, repülős helyszíneké is: ezt megerősítette Mauro Aquiar Peneda, a Wizz Air műveletirányító központ vezetője a Pénzcentrumnak adott interjúban. Mint kifejtette, magas inflációs környezetben általában az történik, hogy az emberek az olcsóbb opciók felé orientálódnak, vagy óvatosabban költenek. Tehát tulajdonképpen inkább a hagyományos légitársaságokért kellene aggódnunk, hiszen az lesz a trend, hogy az emberek a lehető legolcsóbban akarnak eljutni A-ból B-be.

A fapados légitársaság szolgáltatásainak igénybevétele szuper módja lehet annak, hogy pénzt takarítsunk meg utazáskor, különösen, ha tudjuk, milyen rejtett költségekre kell figyelni foglaláskor! A még tapasztalatlan utazóknál számára azonban nagyon könnyen előfordulhat, hogy olyan alapvető kényelmi szolgáltatásokért fizetnek felárat feleslegesen, amelyekről nem volt egyértelmű a leírás. Ha olcsón szeretnénk repülőjegyhez jutni tehát az a legfontosabb, hogy folyamatosan figyeljük az árak alakulását, és a lehetőségekhez mérten próbáljuk rugalmasan kezelni az utazás és a foglalás időpontját. Összeszedtük, mi mindenre érdemes figyelni a tavaszi, vagy akár már a nyári  kiruccanás tervezésekor.

  • A legolcsóbb repülőjegyeket egy adott desztinációra akkor találjuk meg, ha térben és időben is rugalmasak vagyunk. Általában drágább az átszállás nélküli utazás, így ha időnk és türelmünk engedi, válasszunk átszállásos opciókat.
  • A csütörtöki és szombati repülés általában a legolcsóbb, sőt ha nem egy hétre, hanem 10 napra vagy két hétre utazunk, olcsóbban jöhetünk ki – tanácsolja a Mortons oldala.
  • Mindig jó, ha több forrásból is tájékozódunk, mielőtt lefoglaljuk a járatodat. Használjuk az olyan keresőmotorokat, mint a Skyscanner, a Kayak vagy a Momondo, hogy a legjobb ajánlatokat kapjuk. Érdemes megnézni néhány légitársaság weboldalát is, és persze a Google eszközeit!
  • Foglalás előtt ellenőrizzük le, hogy nem olcsóbb-e külön csak oda és csak visszaút foglalása. Különösen a drága tengerentúli és távol-keleti járatoknál futhatunk bele komoly különbségekbe.
  • Érdemes megfontolni egy bécsi indulást is, néha tízezrekkel is olcsóbb, pláne ha a fővárosban, vagy a nyugati országrészben lakunk.
  • Sok keresőmotor és foglalási oldal tárolja az korábbi keresési előzményeinket, így az árak változhatnak aszerint, hogy mit böngésztünk korábban. Ennek elkerülése érdekében a repülőjegy foglalása előtt mindenképpen kapcsoljuk inkognitóba az internetes böngészőt.
  • A last minute ajánlatok nem mindig olcsóbbak, ezért foglaljon időben
  • Általában a repülés előtti 3 hónaptól kezdődő és a 4-5 héttel azt megelőző időpontig terjedő időszakban a legnagyobb az esély akciós repülőjegy ajánlatok foglalására – javasolja a Repülőjegy-vásárlás oldala.
  • Általánosan ismert tény az is, hogy az olcsóbb repülőjegyek akkor szerezhetők meg, ha a szombat éjszakát is az adott városban töltjük
  • Jó eséllyel vásárolhatunk olcsó repülőjegyet, ha az adott napon belül a kora reggeli, illetve a késő esti, éjszakai járatokat keressük. Az éjszakai járatoknál átszállás esetén azonban figyelni kell, hogy ha a csatlakozás csak másnap indul, akkor egy éjszakát az adott célállomáson kell töltenünk
  • Az olcsó repülőjegyek megvásárlásakor feltétlen vegyük figyelembe, hogy azon bármiféle módosítás (utazási dátum, útvonal stb.) súlyos költségekbe kerülhet, ezért legyünk mindig nagyon körültekintőek az utazás időpontját illetően!

Check-in, poggyász és a jogaink: ezt feltétlenül tudnod kell

Általában a check-in-ért nem kell fizetni, ha interneten vagy mobilaplikáción keresztül végezzük el, de például az EasyJet nem számít fel díjat a reptéren történő becsekkolásért vagy a beszállókártya kinyomtatásáért sem. Azonban időt takaríthatunk meg azzal, ha előre elvégezzük a chenk-in-t, és mobil beszállókártyát kérünk. Az internetes utasfelvétel a járat indulása előtt már napokkal, egyes esetekben már 30 nappal korábban elintézhetjük egészen az indulás előtti órákig: ezt is feltétlenül ellenőrizzük a társaság oldalán.

  • Feltétlenül foglaljuk le és fizessük ki feladott poggyászt online, hogy elkerüljük a reptéren fizetendő külön díjakat. Győződjünk meg arról, hogy feladott poggyásza nem haladja meg a maximális méretet!
  • Az extrák előzetes megvásárlásával pénzt takaríthatunk meg: az ülőhelyeket és egyéb extrákat mindenképpen érdemes előre megvásárolni - már csak a későbbi kellemetlenségek és csalódások elkerülése érdekében.
  • A légitársaság bármikor megváltoztathatja az irányelveit, például a poggyászkorlátozásokat, a check-in eljárásokat, díjakat és még sok minden mást is. Ezért vásárlás előtt mindenképpen olvassuk el a viteldíj és a jegyvásárlás feltételeit. Az is jól jöhet, ha ismerjük az utasok jogait a késések, járattörlések és sztrájkok esetére.
Címkék:
vásárlás, utazás, olcsó, árak, repülés, légitársaság, utazásszervezés, repülőjegy, repülőgép, repülőjárat, repülőgéptársaság,