Óriási bajban a magyar wellness-szállodák: ekkor jöhet a bezárási hullám a rezsiárak miatt

Pénzcentrum2022. szeptember 21. 09:02

Óriási bajban vannak a magyar wellness-szállodák. A havi 10-12 milliós energiaszámla most közel százmillió forint, így a kigazdálkodhatatlan kategóriába került - jelentette ki Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

A legnagyobb bajban a wellness-szállodák vannak, nekik a legnagyobb az energiaköltségük. A wellnesst szezontól függően hűteni-fűteni kell, és elképesztő árrobbanás volt az energiapiacon – mondta az InfoRádióban Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Van, ahol a gázszámla nyolcszoros, a villanyért pedig ötször-tízszer annyit kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy egy 150 szobás wellness-szállodában a havi 10-12 milliós energiaszámla most közel százmillió forint, így a kigazdálkodhatatlan kategóriába került

- sorolta a szakember, aki szerint bonyolult a helyzet, mivel a wellnessrészleget nem lehet szüneteltetni: egyes szállodák azért működnek, mert oda a vendégek legnagyobb százaléka kifejezetten a wellness miatt megy. Ugyanakkor wellness-szálloda még nem zárt be, de novemberben és decemberben jönnek azok a számlák, amelyeken már lehet látni az áremelést. Több szállóban pedig azt tervezik, hogy csak a január-februári, esetleg márciusi hónapra fognak bezárni.

Jóval nagyobb az esélyük a túlélésre azoknak a szállodáknak, ahol lehetőség van az alternatív energiaforrások bevonására. A termálvízzel például drasztikusan lehet csökkenteni az emelkedő költségeket - tette hozzá.

Címkék:
utazás, rezsi, wellness, gázszámla, villanyszámla, bezárás, szállodák, rezsiemelés,